Tiroliak tanácsa medvetalálkozás esetére

2018. június 17.

print Hetedhétország.hu

Tiroliak tanácsa medvetalálkozás esetére

Nemrég útikalauzt adott ki az észak-olasz Trentino-Alto Adige (Dél-Tirol) tartomány a turistáknak arról, hogyan viselkedjenek, ha medvével találkoznak. 





"Semmi pánik! Őrizzük meg nyugalmunkat, tartsunk távolságot és érezzük magunkat szerencsésnek, hogy ebben a ritka élményben részesülhetünk" - ez az első számú pontja annak a medvekalauznak, melyet Trento autonóm tartománya adott ki a várost körbevevő Dolomitokban kirándulóknak.

A nyomtatott útmutatásra a medvenépesség szaporulata miatt volt szükség. Az olasz vadászok a 20. század közepére kiirtották a trentinói medvecsaládokat. Feltámasztásukat 1999 és 2002 között a szomszédos Szlovéniából ideköltöztetett tíz mackóra bízták. Jól tették dolgukat: jelenleg 25 medve él a keletolasz Alpoknak ezen a részén, és egyáltalán nem ritka, hogy itt élők és turisták is találkoznak velük. Sajnos az autósok is: az utóbbi években több esetben ütöttek el medvét Trento országútjain. 

A most megjelent medvekalauz egyszerű szabályokat diktál. Az ezeket összeállító erdészek és állatvédők szerint a legfontosabb az, hogy tudjuk, tényleg egyedülálló élmény a bundásokkal való találkozás. De ha medvét látunk, tisztes távolságból figyeljük, ne közelítsünk, főleg ha kölykeit féltő anyamedvéről van szó. Ha mégis "harmadik típusú" találkozásra kerül sor - fogalmaz az útmutatás-, emeljünk fel hangunkat, kiabáljunk, csapjunk zajt, és szép lassan hátráljunk. Futni tilos, üldözéskor a medve fára mászásban és vízben is gyorsabb az embernél.

Akkor se essünk pánikba, ha az állat hátsó lábára állva felemelkedik. "Kíváncsiságát fejezi ki" - olvasható a kalauzban. Ilyenkor az a legjobb, ha elvonjuk a figyelmét, és a medve elé teszünk valamit, például a hátizsákunkat. Semmilyen esetben ne adjunk neki enni. Végső esetben feküdjünk le a földre, magzati pozícióban kuporodjunk össze karunkkal védve a fejünket.

A trentinói természeti park vezetői szerint azonban a medvék óvatos, bizalmatlan állatok. Jobban félnek az embertől, mint fordítva. Ha emberrel találkoznak, elszaladnak. Ha nem éri őket támadás, ők sem támadnak. Olaszországban medve még nem támadt meg embert.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play