Lyont és Helsinkit választották az intelligens turizmus európai fővárosainak

2018. szeptember 26.

print MTI

Lyont és Helsinkit választották az intelligens turizmus európai fővárosainak

Először osztják ki az intelligens turizmus európai fővárosainak járó díjat, amelyet idén Helsinki és Lyon  érdemelt ki.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a zsűri a döntős tíz város Ljubljana, Malaga, Brüsszel, Nantes, Palma, Poznań, Tallin, Valencia, Lyon és Helsinki közül választotta ki a két nyertest. Négy további kategóriában - fenntarthatóság, elérhetőség, digitalizáció és kulturális örökség, valamint kreativitás - is osztanak elismerést, ezeket Malaga, Ljubljana, Koppenhága és Linz érdemelték ki.

A turisztikai kezdeményezés célja, hogy támogassa a fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztéseket és minél szélesebb körben ismertesse meg az intelligens turizmus nyújtotta előnyöket. A cím elnyeréséhez erős európai dimenzióval bíró, egyedi turisztikai programot kell létrehoznia a pályázó városoknak, amelyre a pályázat kiírásnak első évében Helsinki és Lyon hozta a legjobb példát. A díjazott városok innovatív programjaik továbbfejlesztéséhez, valamint az egész unióra kiterjedő megismertetéséhez kapnak támogatást.

A European Capital of Smart Tourism nevet viselő programot Ujhelyi István szocialista- és Renaud Muselier francia néppárti EP-képviselők közösen kezdeményezték az Európai Bizottságnál, amely a megvalósításra idén 2,5 millió eurós (mintegy 800 millió forint) költségvetést biztosított.

Ujhelyi István a zsűri elnökeként az MTI-hez eljuttatott közleményében rámutatott, "a turizmus lesz a jövőben is az egyik vezető gazdasági ágazat, ezért a fenntartható és innovatív turisztikai megoldásokat díjaznunk kell és példaként felmutatnunk. Magyarország számára is kiemelkedő fontosságú az ágazat, ezért bízom benne, hogy jövőre már magyar döntős és magyar győztes pályázó is lesz".

A hivatalos díjátadó az Európai Turizmus Napján, november 7-én lesz Brüsszelben.

Boritőkép: Lyon. Fotó: flickr/Jorge Franganillo


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play