» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A vár 14 tornyával, a gyönyörű kilátással Európa egyik legjelentősebb műemléke közé tartozik.


A reneszánsz várat Georg Khevenhüller herceg 1570-1580-ban építtette román és gótikus alapokra. A Hochosterwitz vár egykor menedéke volt a környék protestánsainak és védelmet nyújtott a török ellen is. Hochosterwitz várkastélya masszív falakkal összekötött 14 kaputornya gyakorlatilag bevehetetlenné tette a várkastélyt, mert a támadó ellennek gyakorlatilag minden kapunál külön ostrommal kellett számolnia, folyamatos ellentűz alatt.

160 m sziklacsúcsra építették, amelyhez 620 m hosszú szerpentinút vezet, 14 kapun át. Ezt az utat ma már siklóval is megtehetjük, de az igazi élményt a különböző kapukat összekötő, parádés kilátást nyújtó félórás gyalogút adja.

Az 1570-es években épült, díszített kapuk a manierista művészet modorosságának jegyeit hordozzák magukon. Az első kapun, a Fähnrichstoron az építtető hadvezér címerét láthatjuk. A Zászlóskapu (Fähnrichstor) őrt állói két lobogót lengető lovag, az Őrök kapuja (Wächtertor) robusztus külsejével, ám cifra márvány berakásaival tűnik ki, az Angyalkapu (Engeltor) zárókövei angyalt ábrázolnak, a Gályakapu hajóorrt formáz. A legpompásabb díszítésű Khevenhüller kapu a családi címerrel, Georg Khevenhüller mellszobrával és egy oroszlánfejjel talán a legemlékezetesebb, a Reisertor mérleggel és homokórával díszített.

Az út a várkápolnát is érinti, melyben reneszánsz falfestések maradtak fenn, főoltára bronzból készült, 1580-ban.

A feljutás fáradalmait a vár árkádos udvarán található pazar kilátású várétteremben pihenhetjük ki.

A várban fegyver- és páncélgyűjtemény is található. A napóleoni hadak fegyverarzenálja mellett különböző időszakok sisakjai, dárdái, mellvértjei mellett családi portrékat és történelmi festményeket is kiállítottak. Különleges érdekesség egy bizonyos Burghauptmann Schenk páncélöltözéke, aki 16 éves korában már elérte a 225 cm magasságot.

Belépő 2019-ben: 15,00 euró. Nyugdíjas (65+): 13,00 euró. Diák: 10,00 euró. Gyerek (6-16): 8,00 euró.
Sikló (retúr): 9 euroTartomány:Karintia
Település:Launsdorf
Cím:9314 Launsdorf
GPS: 46° 45′ 12.62056″, 14° 27′ 13.37861″
Honlap: http://www.burg-hochosterwitz.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward