» Olaszország

» Olaszország » Toscana » Toszkána


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Egy toszkánai híd látható a Leonardo da Vinci festményének hátterében.


Több mint öt évszázad telt el az alkotása óta, de a "Mona Lisa" még mindig szenzációt okoz. Leonardo da Vinci remekművét övező számos rejtély közül most talán egy újabb megoldódott.

A toszkániai Arezzo tartomány Laterinában található Romito hídja látható a festmény hátterében lévő tájképen.

Silvano Vinceti történész, a Történelmi Kulturális és Környezeti Örökség Felemelésével Foglalkozó Olasz Bizottság elnöke koordinálta azokat a kutatásokat, amelyek szerint Leonardo megörökítette a festményen az etruszk-római Romito hidat.

"Ma már csak egy boltív maradt meg belőle, de 1501 és 1503 között a hidat intenzíven használták, amint arról a firenzei állami levéltárban talált, a Medici család birtokain található műtárgyak állapotáról szóló dokumentum is tanúskodik" - számolt be Vinceti.

"Ebben az időben Leonardo az Arno völgyében tartózkodott, kezdetben Cesare Borgia szolgálatában. A Romito híd négy íves volt, két sziklán nyugodott, és része volt annak az útnak, amely több kilométerrel lerövidítette a toszkániai Arezzo, Fiesole és Firenze városok közötti távolságot" - mondta a történész.

A tézis alátámasztására drónnal készítettek felvételeket, és bemutatták a híd virtuális rekonstrukcióját. Emellett történelmi dokumentumokat is bemutattak, amelyek bizonyítják, hogy Leonardo annak idején gyakran tartózkodott Laterina környékén.

A "Mona Lisa" Leonardo da Vinci világhírű olajfestménye az olasz reneszánsz fénykorából, a 16. század elejéről. Az eredeti festményt a 18. század vége óta a párizsi Louvre Művészeti Múzeumban állították ki, és az egyik leghíresebb kiállítási tárgyának tartják.Tartomány:Toscana
Cím:Laterina
GPS: 43° 29′ 47.40432″, 11° 39′ 38.09448″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward