A bécsi BKV elképesztő csilivili vécéket alakított ki a metróállomásokon

2019. október 8.

print Eurocomm-PR

A bécsi BKV elképesztő csilivili vécéket alakított ki a metróállomásokon

Patyolattisztaság, érintés nélküli vízcsapok, szappan- és törülközőadagolók, víztakarékos piszoár és megnyerő dizájn – ez fogadja a Stephansplatzon lévő metróállomás mosdójának látogatóit. 

Az elkövetkező években mintegy ötmillió eurót fordít a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien a metróállomásokon található mosdók felújítására. Akire a metróban jön rá a szükség, az hamarosan harminc ultramodern, higiénikus helyen könnyíthet magán. A Stephansplatzon már át is adták az első felújított illemhelyet.

Patyolattisztaság, érintés nélküli vízcsapok, szappan- és törülközőadagolók, víztakarékos piszoár és megnyerő dizájn – ez fogadja a Stephansplatzon lévő metróállomás mosdójának látogatóit. Az illemhelyet három hónap felújítás után a napokban adták át, miután a német Sanifair cég megnyerte a bécsi közlekedési társaság pályázatát hat frekventált metróállomáson található illemhely felújítására és működtetésére.

A Stephansplatzon lévő csilivili mosdó használati díja 50 cent, cserébe 6 és 23 óra között folyamatosan takarítják és a használók egy 30 centes kupont is kapnak, amelyet az automatákban vagy a cég partnereinél válthatnak be. Természetesen van mozgássérült vécé és pelenkázó is, amelyek éjjel-nappal ingyen vehetők igénybe európai egységkulcs, úgynevezett euro-key segítségével.

A Stephansplatz után a Praterstern metrómegállóban lévő illemhely lesz a következő, amelyet felújítanak, majd a Karlsplatz, a Schwedenplatz, a Volkstheater és a Westbahnhof metróállomások vécéi következnek. Továbbra is mindegyik lesz azonban egy euro-key segítségével éjjel-nappal ingyen, mozgássérültek számára is hozzáférhető vécé, amelyben – az új előírásoknak megfelelően – segélyhívó gombot is felszerelnek. 

A hat folyamatosan felügyelt illemhely mellett fokozatosan további huszonöt mosdót újítanak még fel a bécsi metróállomásokon. Itt nem lesz ugyan személyzet, de a mosdókat úgy alakítják ki, hogy higiénikusak és vandálbiztosak legyenek, és öntisztító rendszerekkel is felszerelik őket. Így hamarosan több mint harminc helyen könnyíthetnek magukon a bécsi metró utasai, ha éppen a föld alatt jön rájuk a szükség.

A Wiener Linien a közeljövőben összesen mintegy ötmillió eurót fordít a metróállomásokon található mosdók felújítására, ami állomásonként kétszáz- és négyszázezer euró közötti összeget jelent. Ha minden vécé megszépült, integrálják a megállók utastájékoztatási rendszerébe. Vagyis, a metrótérképen azt is feltüntetik, melyik megállóban van mosdó, és az milyen típusú, illetve bejelölik a metróhálózat közvetlen közelében lévő, de az Osztrák Vasút vagy Bécs Városa által üzemeltetett illemhelyeket is.

Fotók: A Stephansplatznál lévő metróállomás felújított mosdója © Wiener Linien / Manfred Helmer


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play