Látványos falfestmények engednek bepillantást Bécs középkori hétköznapjaiba

2020. február 13.

print Hetedhétország.hu

Látványos falfestmények engednek bepillantást Bécs középkori hétköznapjaiba

A középkori minnesänger egykori házában található freskók izgalmas bepillantást engednek Bécs középkori mindennapjaiba.

Neidhart von Reuental 13. századi minnesänger a bécsi Tuchlauben utca 19. számú, 14. században épült házának egykori dísztermében találhatók az ún. Neidhart-freskók. A freskókat 1979-ben fedezték fel, most restaurálva és multimédiás funkciókkal ellátva látogathatóvá tették.

A termet 1398-ban a bécsi kereskedő, Michael Menschein megbízásából díszítették freskókkal, amelyek Neidhart dalainak egyes jeleneteit ábrázolják. E freskók Bécs legrégibb nem egyházi jellegű falfestményei, izgalmas bepillantást engednek egy középkori gazdag család életébe.

Neidhart von Reuental (1190-1236 k.) neve oklevelekben nem fordul elő, ezért származásáról semmi bizonyosat nem tudunk. Először bajor területen tevékenykedett, majd - vélhetően 1230 után - Bécsben, ahol Harcias Frigyes babenbergi herceg volt a pártfogója. Hivatásos költő volt, korábban a dalaiban szereplő Riuwental lovagot a költővel azonosították, ezért hívták korábban Neidhart von Reuentalnak. Ma úgy tartják, hogy ez a Riuwental fiktív alak, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a költő valóban bajor lovag volt. Az is vitatott, hogy a Riuwental név valódi név, vagy ún. beszélő név (Reuental = siralomvölgy).

Neidhart vezette be a minnesangba a paraszttematikát és ő az első minnesänger, akinek a dalaiban a paródia, a komikum fontos szerepet kap. Kedvelt műfaja a táncdal volt. Nyári és téli dalainak környezete falusi, szereplői parasztlányok és parasztlegények. Szembetűnő a parasztlegények nyersesége és elegáns megjelenése közötti ellentét. Neidhart dalai is udvari közönségnek íródtak, azonban nem a falusiak nyerseségét akarta karikírozni, támadása az udvari társadalom ellen irányult: az udvari és a nem udvari közötti ellentétet falusi környezetbe helyezte.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play