» Olaszország

» Olaszország » Emilia-Romagna


Értékeld Te is:

Parma kiválóan alkalmas egynapos kirándulásra, mivel kompakt belvárosának köszönhetően könnyen felfedezhető.


Látnivalók

Néhány száz méteren belül olyan világszínvonalú művészeti kincsek találhatók, mint a Dóm, a Baptisterium, a Camera di San Paolo, a Palazzo della Pilotta a csodálatos Farnese Színházzal, valamint a San Giovanni Evangelista és a Santa Maria della Steccata templomok. 

Dóm

A Piazza Duomo téren található a pármai dóm és a keresztelőkápolna, a két legfontosabb műemlék.

A Duomo a román művészet és építészet remekműve a 12. századból. A belső tér gazdag műalkotásokban, olyannyira, hogy a látogatást egy román kori és egy reneszánsz útvonalra oszthatja. A csúcspont Correggio, a főreneszánsz pármai iskola legjelentősebb festőjének, Correggiónak a Szűz Mária mennybevétele freskója. A szenteket és angyalokat ábrázoló freskó a kupolát borítja. A másik fő látványosság a középkor egyik legnagyobb építész-szobrászának tartott Benedetto Antelami Depozíció szobra. Ez a különleges szobor az olasz gótika remekműve.

A dómot egy gótikus stílusú harangtorony szegélyezi.

A Keresztelőkápolna, szintén Antelami alkotása, egy masszív, nyolcszög alakú épület, amely rózsaszín veronai márványból készült. Belsejében tizenhat boltív található, mindegyikében egy-egy festett jelenet látható. A Keresztelőkápolna legszembetűnőbb része a festett kupolás mennyezet.

San Francesco del Prato

2020. december 8-án hosszas restaurálás után újra megnyílik Parma egyházi szimbóluma, amely rejtett freskók, vezetett túrák és különleges események felfedezésével feltárja történelmi és kulturális értékét. 

A gótikus templom a napóleoni korszaktól 1992-ig az egyházi börtön volt.

San Paolo kolostor

Az egykori San Paolo kolostorban apácafőnöknő fogadószobájának boltozatát Correggio freskói díszítik. A művet az illuzionista festészet egyik legjobb példájának tartják, és később olyan helyi művészekre volt hatással, mint Parmigianino. 

Palazzo della Pilotta

A pármai Pilotta-palota monumentális komplexumában található a Pármai Nemzeti Galéria, a Farnese Színház, a Nemzeti Régészeti Múzeum és a Palatinus Könyvtár.

Az 1583 körül, Ottavio Farnese herceg uralkodásának utolsó éveiben épült komplexum a várpalotát a hercegi palotával összekötő folyosó (Corridore) körül alakult ki. Nevét a Pármában állomásozó spanyol katonák által az udvaron játszott pelota-játékról kapta.

Talán kevesen tudják, hogy a pármai Nemzeti Galéria Olaszország egyik legjelentősebb művészeti gyűjteményével büszkélkedhet. A kiállított festők között szerepel többek között Beato Angelico, Canaletto, Correggio, Sebastiano del Piombo, Guercino, Leonardo da Vinci a csodálatos La Scapigliata, Parmigianino, Ludovico Carracci, Agostino Carracci és Tintoretto.

A Parmense-gyűjteményeket a reneszánsz idején a gazdag Farnese család alapította, III. pál pápával és Alessandro Farnese bíborossal.

A 17. század közepén a Farnese-gyűjteményt Rómából Pármába szállították, így a város Európa egyik kulturális fővárosává vált. Ez a kiváltság nem tartott sokáig, és 1734-ben Bourbon Károly a teljes gyűjteményt Nápolyba szállította, a hercegség rezidenciáit dísztelenül hagyva. 1748-ban Bourbon Fülöp herceg és felesége, Louise Elisabeth francia király, XV. Lajos lánya, visszaszolgáltatta a gyűjteményt Pármának.

A lenyűgöző Teatro Farnese a pármai és piacenzai hercegek udvari színháza volt. I. Ranuccio, Parma és Piacenza hercege építtette 1618-tól kezdődően, aki II. Cosimo, Toscana nagyhercegének látogatását színházi előadással kívánta megünnepelni. A színház hamarosan elhanyagolásnak indult, és csak nemrégiben, közel három évszázados tétlenség után tért vissza színházi eseményeknek otthont adni. A 87 méter hosszú, 32 méter széles és 22 méter magas, U alakú, 14 lépcsőfokból álló cavea egy nagy teremben kapott helyet, és körülbelül 3000 néző befogadására volt alkalmas. A szerkezetet fából készítették, amelyet márványt szimuláló festett stukkóval borítottak.

A Palatinus könyvtár 40 000 ókori kötetből álló lenyűgöző gyűjteményt tartalmaz, míg a Nemzeti Régészeti Múzeum sokáig ritka példája maradt az Észak-Olaszországban a régészeti ásatások nyomán - ebben az esetben az ókori Veleia római kori lelőhelyen - létrehozott múzeumnak.

Castello di Torrechiara

Az egyik leglátványosabb és legjelentősebb vár nemcsak Emilia-Romagna-ban, ha nem egész Olaszországban.

Tetves torony

A VIA FARINI MA Parma egyik fő utcája, amely bárjairól és borozóiról ismert. Az ókorban Strada dei Genovesi-nek hívták, mert ott voltak a raktárak, innen szállították a pármai sajtokat és felvágottakat a ligur város kikötőjébe.

A Via Maestri sarkán lévő utcában egy furcsa szimbólum látható, amely stilizált módon egy tetűt hivatott ábrázolni. A középkorban elrendelték, hogy az Appenninek hegységéből származó kereskedők, akik gyakran hordozták a kellemetlen parazitát, itt megjelenjenek ellenőrzésre.

Termékeiket behozatal előtt egyenként ellenőrizni kellett, hogy megakadályozzák a rovarok elszaporodását.Tartomány:Emilia-Romagna
Cím:Parma
GPS: 44° 48′ 4.92408″, 10° 19′ 41.09988″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward