Szilveszter éjjel újra megszólalt a Big Ben

2020. január 1.

print Hetedhétország.hu

Szilveszter éjjel újra megszólalt a Big Ben

Az éjfélkor felcsendülő harang a 2017 óta zajló felújítási munkálatok alatt csak ritkán szólal meg.





2017-ben megkezdett helyreállítási munkák miatt négy évig néma a Big Ben, London egyik jelképe. A munkálatok alatt a parlament óratornyának nagyharangja csak kivételes alkalmakkor, például az új év beköszöntekorüti el az órát. Utoljára például november 11-én, az Emlékezés napján szólalt meg. A Remembrance Sunday, vagyis az emlékezés vasárnapja a csaknem egy évszázadra visszanyúló hagyomány alapján mindig az I. világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulójához, november 11-éhez legközelebbi vasárnapon esedékes.

 

Az Egyesült Királyság parlamentjének a Temze folyó partján álló épülete a világörökség része, és rendkívül népszerű a Londonba látogatók körében. Egyesek szerint a 96 méteres Erzsébet-torony a legtöbbet fényképezett turistalátványosság a szigetországban.

Az 1859 óta működő Big Bent és az otthonául szolgáló tornyot - amelyre szintén ráragadt a Big Ben elnevezés, jóllehet 2012, vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulója óta hivatalos elnevezése Erzsébet-torony - legutóbb 1983-ban újították fel.

 

Előtte 1976-ban, utána 2007-ben szünetelt néhány hónapra a harangjáték, de e szünetektől eltekintve az óramű harangja az augusztusban kezdődött nagyjavításig folyamatosan működött a több mint másfél évszázaddal ezelőtti átadás óta, még a II. világháború legsötétebb időszakában, a London elleni súlyos német bombatámadások hónapjaiban is. 

Érdekesség, hogy az óra a tervek szerint a felújítása után sokkal inkább fogja tükrözni az Augustus Pugin által készített eredeti terveket. A keretek a mostani fekete-arany színüket ugyanis az 1980-as években nyerték el. Építészettörténészek most azon fáradoznak, hogy visszaadják a számlapok keretének eredeti, vélhetően zöld és arany színét, amelyet néhányak szerint az 1930-as évekig királykék is tarkított.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play