» Magyarország

» Magyarország »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Országszerte 65 bemutatóhely, 34 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház, 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang várja a látogatókat. Évente mintegy 1,6 millióan keresik fel az igazgatóságok ökoturisztikai létesítményeit.


A 2021-ben átadott 9 új tanösvénnyel már 200 tagú fölé emelkedett a csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvény-hálózat.

2021-ben Balaton északi oldalán frissen átadták a Lóczy-barlang Látogatóközpontot, nyugati oldalán a Kis-Balaton Látogatóközpontot, az Ős-Dráva Látogatóközpontot mentén 50 fő befogadására alkalmas Kolokán Szállót, a Kikerics panorámasétányt, a Körös-völgyi Állatpark megújult kínálatát, valamint a Pilisi Len Látogatóközpontot. A közeljövőben megnyílik a Közép-Európai léptékben is egyedülálló Bükki Csillagda, a Balaton déli partján a Berek Világa Látogatóközpont, megkezdődött a Szeleta Park Látogatóközpont építése.
  
A nemzeti parkokat felkereső látogatók 2021-ben számos más újdonsággal is találkozhattak, hiszen a nagyközönség birtokba vehette a felújított Kápolnapusztai Bivalyrezervátum Látogatóközpontot, a megújított Salföldi Majort és a mecseki Jakab-hegyen álló, felújított Új templom turistapihenőt. Komfortosabb környezetben kapcsolódhatnak ki a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen, a pécsi Pintér-kert Arborétumban is befejeződtek a fejlesztések, ahol egy új kilátó is épült.

2021-ben fejeződött be az Aggteleki- és Szlovák karszt barlangjainak gyógyturisztikai fejlesztése, a projektnek köszönhetően a szakemberek elvégezték a szükséges méréseket, kiépítették a szolgáltatásokhoz elengedhetetlen infrastruktúrát, beszerezték a gyógyterápiás eszközöket. Szintén élettelen természeti értékeink megóvása érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén 38 barlangban történtek természetvédelmi beavatkozások, emellett szintén 2021-ben zárultak le a fülkés sziklák, kaptárkövek valamint földvárak megőrzését szolgáló fejlesztések.

Tanösvények

Összesen csaknem 1000 kilométer hosszú tanösvény-hálózat várja Magyarország nemzeti parkjaiban a kirándulni vágyókat, akik országszerte 194 tanösvényen barangolhatnak a természetben. A túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül és egyedülálló élményt kínál.

Magyarországon a tanösvények többsége térítésmentesen, szabadon látogatható; az állomásokat jelző táblák és papír alapú kiadványok mellett számos esetben már mobil applikációk segítségével is bejárhatók az útvonalak.

A tanösvény-hálózatnak köszönhetően az érdeklődők megismerhetik Magyarország természeti kincseit, például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életét, a szikes pusztákat, a tavakat, az ártéri területeket, a mocsarak madár- és növényvilágát, a bazaltorgonákat és a dolomitokat, miközben számos helyen egyedülálló panorámában lehet részük.

Aggteleki Nemzeti Park 

Kessler Hubert Emlékház. A Kessler Hubert Emlékház Jósvafőn, a Baradla-barlang bejárata közelében található. Dr. Kessler Hubert (1907 – 1994) a magyar karszt- és barlangkutatás egyik legismertebb és talán legeredményesebb képviselője. Nevét a karszthidrológia, és a barlangkutatás területén végzett munkássága tette ismertté.

Vörös-tói Látogatóközpont. A Baradla-barlang Vörös-tói bejáratánál, Aggtelek és Jósvafő között található, 2005-ben átadott impozáns látogatóközpont. A Látogatóközponttól 2 órás barlangtúra tehető, mely a Baradla-barlang leghosszabb, villanyvilágítással ellátott szakasza; a túra a barlang vörös-tói bejáratától indul és a jósvafői kijáratánál végződik. Útvonala nagyrészt a Styx-patak medre mentén halad, melyben nagyobb esőzések vagy hóolvadások után valósággal végigdübörög a víz. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve állócseppkövek között vezet az út, érintve Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, a Sárkányfejet, valamint a barlang legnagyobb üregét, az Óriások termét, ahol a barlangi zenehallgatásra van lehetőségük vendégeknek. A Látogatóközpontban található a Baradla-barlang vörös-tói jegypénztára, ajándékbolt, előadó, vetítőterem. Felszíni túrázási lehetőségre a Baradla tanösvényen (sárga jelzés), ill. a zöld jelzésen a Béke-barlang Bíbic-töbör menti mesterséges bejáratához lehetséges. További programlehetőségek: időszakos filmvetítések az Aggteleki-karszt felszíni és felszín alatti értékeiről, a Vörös-tó, a Medve sziklák vagy a Szent Ferenc kápolna felkeresése.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Erdők Háza, Bakonybél. A festői elhelyezkedésű bakonyi üdülőfalu, Bakonybél központjában található a Bakonyi Erdők Háza. A zirci apátság hajdani gazdasági épületegyüttesének korszerű felújítása teremtette meg annak a lehetőségét, hogy az egykori magtárban természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt lehessen kialakítani.

Fekete István emlékhely, Kis-Balaton

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely

Hódvár Vízitúra Kikötő, Muraszemenye

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Kotsy-vízimalom. Zalaszántó községet csodálatos tájképi környezet övezi. Itt a Szántói-medencében találkozik a dolomitból és mészkőből álló Keszthelyi-hegység a Déli-Bakonnyal, illetve a Balaton-felvidék bazaltvulkáni területével. Déli irányban Rezi, északkeleti irányban Tátika várának romjai emelkednek. A térség 1997 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A Kotsy-vízimalom látványossága a kerékházban található a 390 cm átmérőjű felülcsapott vízikerék, amely ma is működés közben látható, vízmeghajtással.

Levendula Ház Látogatóközpont

Lóczy-barlang Látogatóközpont

Kis-Balaton Látogatóközpont

Pannon Csillagda

Salföld Major. Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel. A nemzeti park igazgatóság a falu határában alakította ki a Salföldi Majort 1997-ben, ahol egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfikat, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat valamint lovakat mutat be. Állatsimogatónkban kisállatok várják a gyerekeket.

Várpalotai Homokbánya. A területen több rétegben egymásra ülepedve miocén kori (mintegy 16 millió éves) édes- és sósvízi homoküledék található, amelyeket már sárga és szürkésebb árnyalataik is szépen elkülönítenek egymástól. A homokos részt több méter vastag kavicsos hordalék fedi, amelynek fő összetevője a földtörténet középkorából származó dolomit, valamint pleisztocén mészkő. A bánya nemzetközileg is jegyzett igazi szenzációja a középső, mintegy négy-öt méter vastagságú homoküledék, amelyben párját ritkító gazdagságban maradtak fenn a 16 millió éve itt hullámzó tenger egykori csiga- és kagylófaunájának meszes vázai. Ezek, az általában kis méretű és vékony maradványok az esetek többségében összetörnek, és elporladnak, itt azonban a kis szemcséjű homokréteg megvédte őket. Eddig több mint háromszáz csiga és száz kagylófaj vázát sikerült azonosítani, amelyek között még fejlődéstörténeti sorokat is sikerült kimutatni. A dolog érdekessége, hogy hasonló fajok csak dél-franciaországi lelőhelyekről kerültek elő, ami azt jelenti, hogy abban az időben a két terület tengerei összeköttetésben voltak.

Vörsi Tájház, Kis-Balaton. A Kis-Balaton hagyományos használati eszközeit, elsősorban a népi halászati módszerekhez kapcsolódó szerszámokat, a táj népi építészetét, a lápból élő pákászok életmódját ismerteti a 2015. évben megújult kiállítás a vörsi talpas házban.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Baglyaskő-Vár Természetvédelmi Látogatóközpont

Eresztvényi-bánya

Ipolytarnóci Ősmaradványok TT Bemutatóhely

Ludányhalászi Öreg-tó

Millenniumi Kilátótorony

Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont

Páris-patak szurdokvölgye

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Boki-Duna halászati bemutató

Denevérmúzeum

Dráva Kapu Bemutatóközpont

Fehér Gólya Múzeum. A dunai ártér határában fekvő Kölked község mindig biztos fészkelő- és táplálkozó helyet biztosított a fehér gólyák számára. A 2002 óta itt működő Fehér Gólya Múzeum európai kitekintésben is egyedülálló, hozzá hasonló tematikus létesítményről csak a lengyelországi Klopot településen tudunk. 

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Nagyharsányi Szoborpark

Ős-Dráva Látogatóközpont

Szársomlyó. A Villányi-hegység legmagasabb tömbje a Szársomlyó. Az éles kelet-nyugat irányú gerinc sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és északi oldalon, szubmediterrán klímájú területén zoológiai és botanikai ritkaságok jelentős számban előfordulnak.

Kikerics panorámasétány, Szársomlyó

Szentborbási Oktatóközpont. A Központ környékén egy kétnyelvű (magyar és horvát) tanösvény segíti a látogatókat a természeti értékek megismerésében. 

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén 15, applikációval is bejárható túraútvonal található.

Dinnyési-fertő. A Dinnyési-fertő nem is olyan régen még a Velencei-tó szerves része volt, ma is jóformán csak a balatoni vasútvonal és az országút választja el a tó délnyugati részeitől. Védett, biztonságos vizein, nádasaiban számtalan madár talál ideális fészkelő és táplálkozóhelyet. A madármegfigyelő torony kiváló lehetőséget biztosít a Fertő életébe való bepillantásra. 

Hiúz Ház Erdei Iskola és Látogatóközpont

Jókai-kert

Pálfája Oktatóközpont. Nagykőrös kirándulóerdeje, a Pálfája-erdő nevét az itt álló hatalmas tölgymatuzsálemről kapta. Az idős kocsányos tölgy lett a névadója a LIFE program keretében felújított oktatóközpontnak és a körülötte kialakított tanösvénynek is.

Pilisi Len Látogatóközpont

Sas-hegyi Látogatóközpont

Budaörsi Gubóvirág tanösvény

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

Bemutató Majorság és Látogatóközpont. A Fertő-Hanság Nemzeti Park területén lévő Lászlómajorban – az Esterházyak egykori majorsági központjában – került kialakításra egy régi magyar háziállatfajtákat bemutató, kiállításokkal fűszerezett új nemzeti parki látogatóhely. Az egykori falusi életet bemutató látványgazdaság fő attrakcióját a régi magyar háziállatfajták jelentik. 15 őshonos állatfaj 300-nál több példánya tekinthető meg méltó és biztonságos körülmények között, úgymint a magyar szürke marha, a házi bivaly, a racka juh, a cikta juh, a tejelő cigája, a mangalica és a magyar baromfi fajták jeles képviselői. A turisztikai attrakcióvá kialakított patinás épületegyüttesben a Fertő-táj és a Hanság természetvédelemét és gazdálkodástörténetét ismertető kiállítás, az állattartáshoz kötődő mesterségek emlékeit bemutató kiállítás és egy játszótér áll az érdeklődők rendelkezésére.

Kócsagvár

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Hortobágyi Kézművesudvar

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont

Hortobágyi Vadaspark

Meggyes Csárda

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Árpád-kori falu

Pásztormúzeum

Természet Háza

Tisza-völgyi Bemutatóház

Varangykő-geológiai bemutatóhely

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Bihari Madárvárta

Kardoskúti Múzeum

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark

Réhelyi Látogatóközpont

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Hazánk legfiatalabb nemzeti parkját 2002-ben alapították, területe magában foglalja az Őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, a Belső-Őrséget és Szentgyörgyvölgy környékét. Az igazgatóság létesítményeit évente átlagosan 70 ezer látogató keresi fel, az érdeklődők 2 látogatóközpont, 5 bemutatóhely, 22 tanösvény, 1 arborétum, és 1 természetiskola kínálatából választhatnak.

A térség legnagyobb vízfolyása a Rába folyó. A Sárvárig terjedő szakasza Magyarország egyik legtermészetesebb állapotban megmaradt folyóvize. Különleges értékeinek megőrzése érdekében 2006-ban felkerült a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére alapított Ramsari egyezmény listájára.

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont. A Kőszegen található épületben helyet kapott, látás- és mozgássérültek számára is befogadható és élvezhető állandó kiállítás a környék élővilágát, a madarak életét, valamint Chernel István, Bechtold István és Horváth Ernő természettudósok munkásságát ismerteti meg a látogatóval. Gyermekek számára sok érdekességet tartogat az épület mellett található Búbos Cinege Élményösvény. A látogatóközpont szomszédságában lévő Chernel-kert helyi jelentőségű természetvédelmi terület különlegessége a madárvédelmi mintatelep, valamint a tanösvény. A látogatóközponttól kiinduló jelzett turistaúton a Kőszegi Tájvédelmi Körzetbe vezető turistautakhoz csatlakozhat a kiránduló. Az épülettől kerékpáron Velem, illetve Ausztria (Liebing) felé indulhat a turista. Innen indul az Alpannonia vándorút, amelyen az ausztriai Semmeringig lehet eljutni.

Csörgőalma Gyümölcsöskert. Azokat a régi, helyi, őrségi, vendvidéki, hetési – szerencsére még meglévő – gyümölcsfajtákat mutatják be, amelyek permetezés, vegyszerezés nélkül is szépen teremnek, jól ellenállnak az időjárás szeszélyeinek, s ízletes, zamatos gyümölcsöt érlelnek. A bemutató kertbe az őriszentpéteri árpád-kori templom mellett található. 

Lápok háza, Szőce. Az érdeklődők bejelentkezést követően, interaktív módon tanulmányozhatják a lápok mibenlétét, növény- és állatvilágát, a lápok és az ember kapcsolatát, a természetvédelmi szakemberek lápok védelme érdekében végzett munkáját. Megismerkedhetnek a lápokhoz kötődő legendákkal, versekkel és a láp hangjaival is. Az Őrség lápjait egy 18 perces kisfilm mutatja be.

Kardvirágos Erdőbe. A terület 2020 augusztusában kapott kiemelt természetvédelmi oltalmat. A természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészlet védett fajok, többek között a réti kardvirág és a fokozottan védett sápadt szemeslepke országos léptékben is jelentős állományainak élőhelye.

Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont. A vízitúrák a Rába egy csendes, nyugodt, de mégis kalandos és változatos szakaszát érintik, amelyek akár kezdők számára is könnyedén teljesíthetők. Felfújható vízicsónakjaik biztonságosak, a túrát pedig tapasztalt túravezetők kísérik, akik a folyó élővilágáról is mesélnek a túra során. Aki pedig hűvösebb körülmények között szerezne élményeket, az újonnan átadott központban megtekintheti "A Rába csodálatos világa" interaktív kiállítást is. GPS: 47° 10′ 54.3306″, 19° 30′ 21.93732″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward