A kis jégkorszak leghíresebb festménye életre kelt

2021. január 25.

print Hetedhétország.hu

A kis jégkorszak leghíresebb festménye életre kelt

Hendrick Avercamp Téli tájkép jeges mulatságokkal c. képén a figurák a vásznon mozognak.





Frank Leclercq az 1608-as festmény jeleneteit a 2020-as Nemzetközi Rijksstudio díjverseny részeként keltette életre. Az amszterdami Rijksmuseum pályázatában felhívta a művészeket és a tervezőket, hogy készítsenek saját remekművet, amelyet a múzeum gyűjteményei inspirálnak.

A festmény megszületése idején Európában a középkori kis jégkorszaknak is nevezett lehűlésnek az egyik leghidegebb szakasza volt, amelynek során kemény telek voltak Hollandiában is.

Különösen fogcsikorgató volt a hideg 1600 környékén, 1608-ban még a Watt-tengert is olyan vastag jégtakaró borította, hogy az emberek lovas kocsin kelhettek át a Fríz-szigetekre. 

Azt, hogy akkoriban milyen volt a tél, bárki meglesheti a régi idők mestereinek alkotásait felsorakoztató galériák falain. Akkortól ugyanis egy csapásra az egyik legkedveltebb műfaj lett a téli tájkép. Sokaknak olyannyira kedves emlék maradt a téli jeges kaland, hogy nyáron is szívesen felidézték volna. Épp ezért festményeket és színes rajzokat vásároltak, hogy nosztalgiázzanak. Tucatnyi flandriai és holland festő kínált hasonló témájú munkákat, akadt, aki egész életében csak téli tájat festett. 

A téli tájképek leghíresebb festőjének az 1585 és 1634 között élt Hendrick Avercampot tekintik. Szinte egész életét egy Kampen nevű Hanza-városban töltötte; mivel említésre méltó esemény alig akadt ott, maradt hát a táj, amit megfesthetett. Süketnéma volt, talán ezért rendelkezett kiváló megfigyelőképességgel. Képei televoltak jégfigurákkal, alkotásai napjainkban a legkedveltebbek közé tartoznak a múzeumokban.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play