Lassan visszatér az élet a múzeumokba Európában

2020. április 27.

print Hetedhétország.hu

Lassan visszatér az élet a múzeumokba Európában

Több intézményben kötelező lesz a maszkviselés, és szabályozzák a látogatók számát is.Olaszország

Az olasz kulturális miniszter május 18-ra tűzte ki a múzeumok és régészeti területek újranyitását, tehát a Colosseum és a pompeji ásatások is akkortól nyithatnak újra, valamint a Vatikáni Múzeum is. A miniszter hozzátette, hogy a családoknak juttatott kedvezményekkel kívánják ösztönözni a belföldi turizmust, mivel az olaszok nem fognak külföldre utazni, és a tavaly Olaszországba érkezett több mint 200 millió külföldi látogató is elmarad az idén.

Több mint 10 millió euró veszteséggel számol a firenzei Uffizi-képtárA több mint egy hónapja lezárt múzeum kincseinek őrzéséről, az interneten tartott virtuális tárlatvezetésekről, valamint a látogatók újranyitás utáni egészségvédelméről is beszélt Eike Schmidt, a világ egyik leglátogatottabb múzeumaként ismert firenzei Uffizi-képtár igazgatója a nemzetközi sajtónak. Elhangzott: a március-áprilisi időszakra az intézmény több mint 10 millió eurónyi vesztességgel számol.

Eike Schmidt elmondta, hogy a március 8-tól zárva tartó Uffizi munkatársai távmunkában dolgoznak tovább. A múzeum épületébe kizárólag a biztonsági és műszaki személyzet lép be, mindazok, akik felügyelik a kiállított tárgyak védelmét és a termek klímáját.

A tavaly több mint 4,3 millió olasz és külföldi látogatót fogadó Uffizi március-áprilisban majdnem egymillió el nem adott belépőjeggyel és több mint 10 millió eurónyi (3,4 milliárd forint) bevételkieséssel számol. Az igazgató szerint korábban a húsvéti ünnep "csúcsidőszaknak" számított a múzeum életében.

A múzeumot 2015 óta vezető német művészettörténész hangsúlyozta, hogy az Uffizi nem maradt látogatók nélkül: több mint egymillióan keresték fel a képtár közösségi oldalait, amelyeknek egy részét a járványhelyzetben indították el. Megemlítette a már spanyol nyelven is elérhető virtuális látogatások sikerét, és népszerűnek bizonyult a Boboli-kertek virágzását közvetítő videókamerák ötlete is.

Eike Schmidt úgy vélte, a koronavírus-járványban a digitalizáció nyújtott segítséget a firenzei képtárnak. "A virtuális látogatás azonban soha nem fogja tudni száz százalékosan helyettesíteni a valódi múzeumlátogatás élményét" - tette hozzá. Megjegyezte, nem tart attól, hogy az Uffizi és többi múzeum a járvány után is üres marad. Emlékeztetett, hogy a képtár minden hosszú ideig tartó bezárása után, például amikor 1993-ban az olasz maffia bűnszervezete bombát robbantott a múzeumnál, az újranyitás még több látogatót vonzott.

A múzeum még néhány hónapig fenn tudja magát tartani. Az internetes jegy- és látogatásfoglalásokat egyenlőre szüneteltetik. A már megnyitott, de a járványhelyzet miatt nem látogatható ideiglenes kiállításokat meghosszabbítják, az év második felére tervezett tárlatokat jövőre halasztották. A Rómában március elején megnyitott, majd a járvány miatt azonnal felfüggesztett Raffaello-kiállításnak az Uffizitől kölcsönzött képeit, rajzait nem szállították vissza Firenzébe: "a nagyszabású Raffaello-kiállítás Rómában marad, és akár egy évvel is elhalaszthatjuk a lezárását".

Az Uffizi egyetemi kutatócsoporttal együttműködésben dolgozik az újranyitás feltételein. Amint ismét fogadhatnak látogatókat, tovább szigorítják az eddig is kötelező internetes időpontfoglalást a tömeg elkerülésére. Minden látogatónak fejenként huszonkét négyzetméteres, vagy ennél is nagyobb teret biztosítanak a múzeum termeiben. Nem kizárt, hogy a padlózatra ragasztott matricákkal jelzik majd a látogatók között betartandó távolságot.

"Nem félek attól, hogy a járvány véget vet a múzeumoknak. A mozi megjelenésével mindenki a színházak halálától tartott, ez mégsem következett be. Igazi kihívást inkább az jelent, hogy meggyőzzük a látogatók egy részét arról, hogy a járványhelyzet után ne szelfizni térjen be az Uffiziba, hanem Botticelli képeiért" - mondta Eike Schmidt.

Svájc

Júniusban újra kinyitja kapuit Lausanne-ban az Olimpiai Múzeum.

Az újranyitást az teszi lehetővé, hogy a svájci szövetségi kormány bejelentette a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások háromlépcsős feloldását, mely szerint június 8-tól a múzeumok ismét fogadhatnak látogatókat.

"Az Olimpiai Múzeum olyan gyorsan nyitja meg kapuit, ahogy lehetséges és olyan lassan, ahogy szükséges" - írta a Twitteren az intézmény a korlátozások feloldására.

Ausztria

Ausztriában május közepén újranyitja kapuit a schönbrunni kastély és az állatkert, az Albertina pedig május 27-től várja a látogatókat. Bécs új modern művészeti múzeumának a márciusban elhalasztott megnyitását is bepótolják május végén.

A pünkösdi ünnepek előtt, május 27-én kinyithat az Albertina múzeum, és vele együtt az osztrák főváros új modern művészeti múzeuma, az Albertina Modern is. Az utóbbi megnyitását március 12-re tervezték, de a koronavírus-járvány elleni korlátozások miatt el kellett halasztani.

Az új múzeum a bécsi Karlsplatzon lévő Künstlerhausban alakították ki, 2500 négyzetméter kiállítótéren ötezer képzőművész 60 ezer alkotása kapott itt helyet, köztük az Albertinának 2018-ban adományozott Essl-gyűjtemény, benne Cindy Sherman, Georg Baselitz és Alex Katz alkotásaival. Karlheinz Essl osztrák műgyűjtő gyűjteményének mintegy 90 millió euró (29 milliárd forint) értékű részét ajándékozta az Albertinának, a háború utáni osztrák művészet 1323 művét.

Május 15-én újranyitja kapuit a schönbrunni kastély és az állatkert.

Az osztrák fővárosban valamennyi idegenforgalmi látványosság újra nyitására részletes terveket dolgoztak ki, amelyek összhangban vannak az Egészségügyi Világszervezet vonatkozó ajánlásaival. Az egyik kulcsfontosságú intézkedés, hogy belépőjegyeket csak az interneten lehet vásárolni.

Horvátország

Horvátországban április 27-től kinyithatnak a múzeumok, galériák és a könyvtárak is. A higiéniai előírások mellett ugyanakkor be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartás szabályait is, ezért száz négyzetméteren legfeljebb 15 ember tartózkodhat.

Az első lépés sikerétől függ, hogy az enyhítések további szakasza életbe lép-e. Amennyiben fertőzések száma ismét növekedni kezdene, a kormány azonnal visszaállítják a szigorításokat.

Németország

Berlin világhírű múzeumai fokozatosan fognak megnyílni a közönség előtt. Néhány múzeum fog kinyitni május első felében, vagy a hónap közepén a német fővárosban, kötelező lesz a maszkviselés a látogatók számára, csakúgy, mint a múzeumi dolgozók esetében. Szabályozzák a látogatók számát is, mivel az emberek általában hosszú időt töltenek a kiállítások megtekintésekor az épületekben.

Spanyolország

A madridi Pradóban is dolgoznak az intézmény megnyitásának és a látogatók fokozatos visszaengedésének tervein. Az újranyitás után egy ideig még korlátozni fogják a látogatók számát.  A Prado a világ legnagyobb és legfontosabb múzeumai közé tartozik, és Spanyolország egyik legjelentősebb közgyűjteménye, amely 2019-ben több mint hárommillió látogatót fogadott.

Szlovénia

Szlovénia is fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szigorú intézkedések mellett április 29-től kinyithattak a könyvtárak, múzeumok és galériák.

Mindazonáltal a szlovén lapok szerint erről az említett intézmények a sajtóból értesültek, ezért egy éjszaka alatt nem tudtak felkészülni az újranyitásra.

Csehország

Május 25-én újra megnyílnak a nagyközönség előtt a csehországi várak és kastélyok. Bár hagyományosan április elsején szokott kezdődni a turisztikai szezon, a koronavírus-járvány miatt ez idén későbbre tolódott.

A prágai Hradzsin, Csehország leglátogatottabb műemléke, szintén május 25-én nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Azt, hogy az egykori cseh királyi székhely melyik részei, illetve milyen kiállításai lesznek látogathatóak, később hozzák nyilvánosságra - jelentette be Jirí Ovcácek, elnöki szóvivő.

"Számolni kell azzal, hogy a látogatás szigorú higiéniai szabályok betartásához lesz kötve" - mondta a szóvivő. A Hradzsint évente több mint kétmillió látogató keresi fel. A nemzetközi turizmus járvány miatti megbénulása miatt az idén a látogatók száma minden bizonnyal jóval alacsonyabb lesz - véli a cseh sajtó.

A cseh nemzeti műemlékvédelmi hivatal közölte, hogy május 25-től látogatható lesz a kezelésében lévő összes csehországi vár és kastély is. A műemlékek körüli parkokat és zöldövezeteket már május 11-én megnyitják a látogatók előtt. Eredetileg a várak és a kastélyok újranyitását június 8-ra tervezték, de a járvány kedvező alakulása alapján ezt két héttel előbbre hozták.

Tavaly a csehországi várakat és kastélyokat - a Hradzsinon kívül - mintegy 5,5 millió látogató kereste fel.

(Borítókép: Bécs, Künstlerhaus © Ana Skobe)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play