A budai Vár híres Mátyás kútja újra működik

2020. szeptember 4.

print MTI/Hetedhétország.hu

A budai Vár híres Mátyás kútja újra működik

A  budai Várban a felújított Mátyás kút a király vadászatát jeleníti meg.





Strobl Alajos lenyűgöző alkotása, a legismertebb magyar királynak emléket állító Mátyás kútja a reneszánsz udvari élet egyik kedvelt jelenetét, Mátyás király vadászatát jeleníti meg.

 A Hunyadi udvarban álló szökőkút egy sziklatömböt ábrázol, amelyből forrás tör elő. Legmagasabb pontján Mátyás áll vadászöltözetben, lábainál elejtett szarvas, körülötte kíséretének tagjai vadászkutyákkal. A csoport egyik oldalán, kezében sólyommal Marzio Galeotto itáliai humanista tudós, a másikon Szép Ilonka, Vörösmarty Mihály művének szereplője látható.

Strobl Alajos nagyon szeretett állatokat mintázni. A szoborcsoportban tíz állatábrázolás van, amelyből nyolc könnyen megtalálható, a fővadász lándzsáján látható kettő vaddisznófej nehezebben.

A vadászat végét jelző kürtös szobrának megalkotásáért még a szoborcsoport átadása előtt, 1901-ben a Műcsarnok kiállításán állami aranyéremben részesítették az alkotót. Az alkotás túlélt ugyan két világháborút, de az elmúlt évszázadban soha nem esett át olyan rekonstrukción, mint most. Visszakerültek a kutyák pórázai és pótolták Mátyás számszeríjának húrját is, amelyek az eredeti alkotásnak részei voltak.    

Az 1904-ben felavatott Mátyás kútja Strobl Alajos legkedvesebb alkotása volt, és élete egyik főművét jelentette. Amikor Hauszmann megbízást kapott a Budavári Palota újjáépítésére, képzőművészek sorát, köztük Strobl Alajost is alkalmazta a palota díszítésére. Mátyás kútját 1904-ben helyezték a Hunyadi udvarba, a palota Zsigmond-kápolnájának északi oldalfalára.

Az utóbbi években az adófizetők pénzét nem sajnálva újulnak meg épületek a Budai Várban, köztük a Karmelita épülete, a Főőrség, a Lovarda, zajlik a Csikós udvar zöldítése és akadálymentesítése. Dolgoznak a Budavári Palota déli összekötő szárnyának és a benne található Szent István-terem helyreállításán is. Folyamatosan újítják a lépcsőket, sétányokat, kerteket, a várfalakat körbejárhatóvá teszik, jövőre pedig várhatóan elkészül a Halászó gyerekek kútja a Savoyai teraszon.

A következő években helyreállítják a József főhercegi palotát, a Vöröskereszt egykori székházát és a Honvéd Főparancsnokságot, valamint rendbeteszik a Szent György teret.    

(Címlapfotó: A felújított Mátyás kútja a budai Várban (c) MTI/Szigetváry Zsolt)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play