Egy óriás lila pulóverrel ünnepli a böjtöt a bécsi Stephansdom

2021. február 18.

print Hetedhétország.hu

Egy óriás lila pulóverrel ünnepli a böjtöt a bécsi Stephansdom

A böjti lepel lényege, hogy a gyülekezet szeme elől eltakarja a díszes oltárt, így a hívők csak hallgatják a misét, figyelmüket pedig nem vonja el semmi.  A ruhadarab a pandémia miatt azonban más értelmezést is nyerhet.





A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. 

A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban. A művészt saját bevallása szerint a Köpönyeges Madonna ihlette meg. A középkori ábrázolás szerint a Boldogságos Szűz Mária a köpenye alá fogadja az oltalmat keresőket.

"Egy pulóver is beburkol és melegen tart minket, a védelem és biztonság szimbóluma"

– mondta Wurm. 

A böjti lepel lényege, hogy a gyülekezet szeme elől eltakarja a díszes oltárt, így a hívők csak hallgatják a misét, figyelmüket pedig nem vonja el semmi. Az XXL-es ruhadarab a Stephansdom egész oltárát beborítja és már a tavalyi évben is böjti lepelként szolgált. Aztán jött a koronavírus első hulláma és a lezárások, az illetékesek ezért úgy döntöttek, hogy idén is megmutatják a kortárs képzőművészeti alkotást az érdeklődőknek.

A ruhadarab a pandémia miatt azonban más értelmezést is nyerhet.

"Öltözzetek fel jól. Még egy kicsit ki kell tartanunk"

– üzente például Toni Faber, a székesegyház plébánosa.

Wurmnak nem ez az egyetlen alkotása, amely a templomot díszíti. A Stephansdom déli részén - a tavalyi évhez hasonlóan - idén is megtekinthető a "Nagy Anya" (Big Mutter) nevű négy méter magas, emberi lábakon járó narancssárga melegítőpalack, amely a felebaráti szeretetet szimbolizálja a nagyböjt alatt. A Stephansdom 2013 óta ad otthont osztrák művészek installációinak a nagyböjti időszakban.

(Nyitókép: A kötött pulóver mint böjti lepel © Erzdiözese Wien/ Stephan Schönlaub)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play