Mátyás király gyilkossággal vádolt apósa 550 éve halt meg

2021. március 3.

print Hetedhétország.hu

Mátyás király gyilkossággal vádolt apósa 550 éve halt meg

Az egykor királygyilkosággal vádolt uralkodó földi maradványait tartalmazó érckoporsó a prágai Szent Vitus dóm kriptájában található.





Az 1420. április 23-án született Podjebrád György egyike volt a legérdekesebb egyéniségeknek a cseh királyok közül. Hét éves volt, amikor apja elesett a huszita háborúban. György 1448-ban erélyes kézzel vetett véget az öldöklésnek, kormányzói minőségben hatalmába kerítve Prágát és Csehországot. 1457-ben rejtélyes körülmények közt elhunyt 17 éves korában az Arany János balladájából is jól ismert Habsburg (poszthumusz) László (aki magyar király is volt) és Podjebrád Györgyöt évszázadokon át királygyilkossággal gyanúsította az utókor. A történelem minden bizonnyal leghosszabbra nyúlt ,,bűnügye,, csak 1988-ban zárult, amikor bizonyítást nyert, hogy poszthumusz László királyt nem a saját kormányzója mérgezte meg, hanem a halálát leukémia okozta.

Az 1458-ban királlyá választott Podjebrád György következetesen és eredményesen megszilárdította a központi hatalmat. Előszeretettel nevezték ,,két nép királyának,, , miután a husziták és a bázeli zsinat közt 1436-ban létrejött konkordátum kifejezetten engedélyezte mindkét vallást Csehországban.

Külpolitikájában is a korhoz képest szokatlan utakon járt Podjebrád György. Megkísérelte, hogy egyezményekkel és megállapodásokkal olyan hálót fonjon, amely lehetővé teszi a vitás kérdések békés megoldását. Lengyelországgal, Magyarországgal, Velencével és Franciaországgal folytatott tárgyalásainak alapjául egy 23 cikkelyből álló terv szolgált, amely előirányozta a háborúk elkerülését és a békebontók megbüntetését.

Az 1471. március 22-én elhunyt cseh király halálának oka májbetegség volt. Uralkodásának utolsó évei szűntelen háborúkkal teltek el. Hasztalan igyekezett ugyanis korlátozni II. Pius pápának az európai politikára gyakorolt befolyását és háborúba keveredett saját vejével, Hunyadi Mátyás magyar királlyal is, aki Katalin nevű lányának volt a férje. A bázeli konkordátum felmondása után II. Pius pápa 1466-ban kiátkozta Györgyöt, Róma ellenségének nyilvánította és kereszteshadjáratot hirdetett Csehország ellen. Podjebrád György még egy utolsó kísérletet tett, hogy visszaüssön: 1469-ben felajánlotta a cseh koronát a lengyel Jagelló Ulászlónak, aki Luxemburgi IV. Károly rokona volt. Két évvel később bekövetkezett halála azonban megakadályozta őt abban, hogy befejezze a háborút - a béketárgyalásokat már a Jagelló király folytatta.

Podjebrád György - a királygyilkosság vádja alól végérvényesen tisztázott uralkodó - a prágai Szent Vitus székesegyház kriptájában alussza örök álmát.

A Szent Vitus székesegyház a prágai Hradzsin egyik leglátogatottabb műemléke, az európai gótika remeke.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play