» Ausztria

» Ausztria » Burgenland

“Szűz Mária látogatása” zarándoktemplom és a Haydn-mauzóleum


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az Esterházy Pál tervei alapján épült templom Haydn elveszett koponyájáról híres.


Haydn-Templom

A “Szűz Mária látogatása” zarándoktemplom 1715 és 1803 között épült I. Esterházy Pál herceg tervei alapján. A herceg sajnos az alapkőletételt sem érhette meg, mert 1713-ban pestisben meghalt. A világ egyik legnagyobb templomából így csak a presbitérium készült el. 

Az oltárkép „Szűz Mária találkozása szent Erzsébettel” Stefan Dorfmeister 1797-ben készült festményének másolata. A mennyezeti freskó „Krisztus mennybemenetele”, két kismartoni festő, a Köpp fivérek Cristian és Wolfgang Köpp műve 1722-ből. 

A karzaton található a híres Haydn-orgona is 1797-ből. Haydn több miséjét mutatták be itt először.

Haydn-Mauzóleum

Az északi torony alatt található a Joseph Haydn méltó és hangulatos nyughelye a Haydn-mauzóleum.
A mauzóleum számos zeneszerető célja a világ minden tájáról.

Joseph Haydn (1732-1809) több mint 40 évig volt az Esterházyak udvari muzsikusa. Halála után Bécsben temették el. Földi maradványait 1820-ban szállították Eisenstadtba. 1954 óta nyugszik a mauzóleumban. 

Az 1732-ben Rohrauban született mester lakott a zeneházban is (ma plébánia) a templom mellett. Ő volt az első karmester az Esterházy hercegek szolgálatában. Amikor II. Miklós herceg kívánságára a hamvait Bécsből Kismartonba akarták szállítani, akkor fedezték fel, hogy hiányzik a koponyája. A koponya a temetés után hosszú időre eltünt. A „Gall-féle koponyatan“ követői próbálták meg vele a zseniről alkotott elméletüket megerősíteni.

Így Haydn holttestét egy másik koponyával temették el a templom kriptájában.

Dr. Esterházy Pál 1932-ben a templom baloldalán az északi torony alatt mauzóleumot építtetett és mindent megtett azért, hogy megszerezze az eredeti koponyát, amely hosszú hányattatás után 1895-ben a Bécsi Zeneszeretők Társaságának tulajdonába került.

Franz Kraus építész tervei alapján kerek kupolát építettek. A szobrász Oscar Thide díszes szarkofágot készített fehér márványból. A falakon a négy évszak allegorikus megjelenítése látható szent margitbányai homokkőből, Josep Haydn oratóriumára célozva. A szarkofágot a Császárhimnusz kezdő hangjegyei díszítik. Ekkor azonban még mindig nem jutottak hozzá a koponyához, pedig már a felszentelés idejében is megegyeztek. A súlyosan megbetegedett herceg bezáratta a helyiséget és senkit sem engedett be oda. Csak 1954-ben egyesülhetett Haydn koponyája a testével egy ünnepélyes körmenet során. A szobrász Gustinus Ambrosi helyezhette a koponyát a szarkofágba. Ezzel véget ért Josep Haydn koponyájának hátborzongató története.

1953/54-ben és 1973/74-ben az épületegyüttest felújították.

2011-ben a templom kupolájának freskóját és a kegykápolnát a kegyszoborral együtt restaurálták.

Kálvária - hegy

Szorosan a templomhoz építve magasodik a híres Kálvária-hegy.

A ferences barát Felix Niering tervezte és építette a lanzendorfi kálvária alapján 1701 és 1707 között. A kövekből megépített hegyre lépcsőn és sötét benyílók, barlangok és kis kápolnák érintésével juthatunk fel, amelyek Krisztus szenvedéseit jelenetekben mutatja be.

A keleti oldalon található a kegykápolna a csodatévő kegyképpel, amelyet évente sok zarándok keres fel. A kegykápolna a Kálvária-hegy része. Eredetileg Olajhegyi kápolnának épült és csak később a kegyszobor Grosshöfleinból való áthozatala után lett kegykápolna.Tartomány:Burgenland
Település:Eisenstadt
Cím:Pfarre Oberberg Haydnplatz 1
GPS: 47° 50′ 42.2808″, 16° 30′ 40.86036″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward