» Ausztria

» Ausztria » Burgenland » Fertő tó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az eisenstadti Eszterházy-kastély Burgenland szimbóluma, és legjelentősebb kulturális műemléke. A kastély 300 éves építéstörténete, az Esterházy hercegek műélvezete és életvitele ismerhető meg az Esterházy-kastély termeiben.


A késő gótikus magot gróf Esteházy Pál kezdte kiépíttetni 1663-1672 között barokk kastéllyá. A 19. század elején Esterházy Miklós herceg klasszicista szellemben építtette át.

Az Esterházy-kastély termeit felkereső látogatók megismerkedhetnek a kastély 300 éves építészetével, az Esterházy hercegek művészetek iránti elkötelezettségével, és betekintést nyerhetnek a hercegek mindennapjaiba.

KIÁLLÍTÁSOK

Az Esterházy-kastély fénypontjai

A kastély 300 évre visszanyúló, mozgalmas építéstörténete, a hercegi család fényűző életmódja és az Esterházy Magánalapítvány gyűjteményeiből származó értékes darabok jelentik az Esterházy-kastély fénypontjait. A látogatók a hercegi udvar legértékesebb személyiségeinek nyomán járhatnak, miközben megtekinthetik többek között a kastély tervezett átalakítását dokumentáló nagyhatású festményeket, a frankenthali porcelánmanufaktúra által készített legnagyobb és legrégibb fennmaradt ezüst étkészletet, a Madame de Pompadour hagyatékából származó porcelánt vagy az egyedi ezüstkészletet, mellyel annak idején terítettek.

A "Hercegnői lakosztályok" című kiállítás egyedülálló és közvetlen módon enged betekintést az Esterházy-dinasztia három karizmatikus nőalakjának életébe. A lakosztály nagy szakértelemmel restaurált termei emléket állítanak a hercegnék vonzó személyiségének, a látogatók elragadó történeteket ismerhetnek meg szerelemről, szerelmi viszonyokról, családi mindennapokról. Az arisztokrata hölgyek szolgálatában álló személyzet élete is megelevenedik a helyreállított termekben.

A kiállítás részeként a Haydn-termet is megtekinthetik, amely barokk freskóival és falfestményeivel a világ legszebb koncerttermei közé sorolható.

A kastélyt zenetörténeti jelentőségének köszönhetően - Joseph Haydn alkotótevékenységének helyszíne - a mai napig különleges atmoszféra hatja át, ami a világ egyik legszebb és legjobb akusztikájú koncerttermében, a Haydn-teremben érezhető igazán.

"Haydn explozív"

A kiállítás különös hangsúlyt fektet annak bemutatására, hogy Joseph Haydn (1732 -1809) élete korántsem volt hétköznapi és unalmas, sokkal inkább hasonlítható egy szupersztár történetéhez. Haydn nem csupán megalkotta az új zenei műfajokat, hanem úttörő módon propagálta is azokat. A "vonósnégyes megteremtőjeként" és a "kamarazene mestereként" Haydn mind a mai napig nagy hatással van a zenetörténet fejlődésére. A kiállítás látogatói összművészeti alkotás formájában ismerhetik meg Joseph Haydn művészetét és korát. A hercegi udvar atmoszférájának és Haydn zenei világának átéléséhez impozáns és monumentális hang- és videó-animációk járulnak hozzá.

A legfiatalabbak szórakoztatásáról speciális médiainstalláció és a részükre kialakított külön gyermekprogram gondoskodik.

A kiállítás része a Nép'Hymnus a kortársak tükrében c. kamarakiállítás, amely a Joseph Haydn által komponált osztrák császárhimnuszról, valamint annak zenei és politikai gyökereiről és hatásairól szól.

A tárlaton egy videó installáció mutatja be, milyen sok szöveggel és stílusban énekelték - különösen a haydni megformálás után - ugyanazt a dallamot: hallhatjuk horvát szerelmes népdalként, egy lengyel kórus előadásában és a német futballválogatott tagjaitól is, hiszen 1922 óta ez a német nemzeti himnusz dallama. De felbukkant a melódia egy Izlandon lakomázás közben énekelt nótában és több németországi diákénekben is.

MAGYAR NYELŰ VEZETÉSEK A KASTÉLYBAN

Az "Esterházy hercegek világa" c. vezetés betekintést nyújt három, a 18. és a 19. században élt Esterházy hercegné lakosztályába. Portrék, naplók, személyes levelek és tárgyak idézik meg a hercegnők mindennapjait. A vezetés részeként látogatható a kastély kápolnája és a remek akusztikával rendelkező Haydn Terem is.

A Haydn-jeggyel látogatható Zene és pompa Haydn idejében című program két kiállítást foglal magába: Az Esterházy kastély fénypontjai című kiállítás válogatott műtárgyak segítségével enged bepillantást a hercegi család életmódjába és ünnepségeinek hangulatába. A másik, Haydn explozív című kiállítás multimédiás eszközökkel mutatja be a kivételes tehetségű zeneszerző, Joseph Haydn rendkívüli életútját.

A kastély több terme is csak a vezetés keretében látogatható! A vezetés kiemelkedő állomásai a Kis Kínai Szalon, a Vörös Szalon, a fényűző Tükörterem és az Empire-terem, a hercegi család fényűzően berendezett díszterme.

BORMÚZEUM az Esterházy-kastélyban

A kastély 330 éves pincéjében található Ausztria legnagyobb bormúzeuma. A lenyűgöző gyűjtemény mintegy 700 rendkívül érdekes tárgyat tartalmaz, melyek bemutatják a hagyományos burgenlandi bortermelés kultúráját és történetét. A kiállításon látható egyebek mellett Burgenland legnagyobb épségben fennmaradt boroshordója, valamint a térség legrégebbi úgynevezett bálványos szőlőprése is.

Kastélypark

A KASTÉLYPARK (bejárata a Glorietteallee felől van) a kastély klasszicista stílusban történt átépítésekor angolpark lett. A park látnivalói: Leopoldina-emlékkápolna, Télikert (orangerie), Obeliszk, őrségépület, istálló és lovasiskola (egy részében van a Bormúzeum), Esterházy-kút. A parkból nyílik a modern uszoda, amelynek pénztára az egykori szivattyúház.Tartomány:Burgenland
Település:Eisenstadt
Cím:7000 Eisenstadt, Esterházyplatz 1
GPS: 47° 50′ 45.28655″, 16° 31′ 10.62149″
Honlap: http://www.schloss-esterhazy.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward