Különleges karácsonyi vásárok Alsó-Ausztriában

2022. november 1.

print

Különleges karácsonyi vásárok Alsó-Ausztriában

Alsó-Ausztriában idén is csaknem háromszáz adventi és karácsonyi vásáron lehet a szeretet ünnepére hangolódni. A legkülönlegesebb karácsonyi vásárokat, legérdekesebb helyszíneket, ajánlatokat gyűjtöttük össze kicsiknek és nagyoknak.

Kellemes kikapcsolódás, meghitt hangulatban nézelődés, kóstolgatás vanília és forralt bor illat-felhőben: mindegyik vásárnak, rendezvénynek megvan a maga mágiája, varázsa, más ugyanis az adventi időszak a hegyvidéken, a pincesoron, kolostorkertben, a kastélyparkban és a kovácsműhelyek környékén. A vásárok autóval, tömegközlekedéssel kényelmesen megközelíthetőek.

Advent várakban, kastélyokban

Karácsonyi falu a Schloss Hof – kastélyban

Az árkádok alatt, a majorsági udvaron 100 stand kínál tradicionális kézműves és kulináris specialitásokat. Szombatonként, a vásár zárásaként 17 órától a marchfeldi filharmonikusok „Adventi Hangvarázs” elnevezésű előadása hallható. Karácsonyi kastélylátogatás, meghitt adventi zene és számos gyerekprogram teszi felejthetetlenné a Schloss Hof karácsonyi falut.

Advent az Aggstein-i várromoknál

A nagy érdeklődésre való tekintettel már délután 15 órától tárva-nyitva a látogatók előtt a várkapu. A lovagi teremben kortárs kézműves művészek termékeiből összeállított kiállítás tekinthető meg. A várudvart középkori kereskedők lepik el, akik hiteles hangulatot varázsolnak a rég elfelejtett korról. A látogatókat buszok szállítják a parkolóból fel a várromig majd vissza. (2 EUR/fő)

Advent a Göttweig-i Apátságban

A bencés rendi göttweigi apátság idén immár 29. alkalommal nyitja meg kapuit, hogy tartalmas adventi programokkal csalogassa a kézműves termékek, karácsonyfadíszek és betlehemi figurák után érdeklődőket. Naponta 14:30 órától adventi koncert és hétvégenként érdekes gyerekprogramok is színesítik a kínálatot.

Advent a Reichenau-i kastélyban

A hangulatos Schloss Reichenau (Reichenau kastély) területén rendezik meg a Bécsi Alpok egyik legnagyobb adventi vásárát. A jó hangulatról krampuszjárás, bűvész-show, karácsonyi fúvószene és Gospel-koncertek gondoskodnak. A gyerekeknek a modellvasút, a babaműhely és egy betlehem-kiállítás kínál önfeledt élményeket. Ezen kívül lesz még gyertyamártó, kintornás, balett és tánczene is. Aki szereti a néphagyományokat, annak érdemes ellátogatnia a „Favágóadventre“, ahol néptáncosok, kiváló szakácsok és motoros fűrésszel dolgozó szobrászok mutatják be tudományukat.

Advent a Schallaburg-i várban

Schallaburgban adventkor minden az ékszerekről, a kerámiáról és a fafaragásokról szól. Lehet saját készítésű gyertyákat önteni, ki lehet próbálni a kosár fonást is.

„Adventi tüzek“ a Gyümölcsbor-út (Moststraße) és Vas-út (Eisenstraße) karácsonyi vásárain

Ha forr a körtebor és izzik a vas, akkor advent van az úgynevezett Gyümölcsbor- és Vas-út mentén. Hat meghitt karácsonyi vásár gondoskodik az ünnepi hangulatról ebben a régióban. Itt nemcsak a forralt körtebor, hanem a tűzgyújtó kosarakban lobogó tűz is melengeti a látogatókat a kovácskalapács ritmikus kopogása kíséretében.

Tűz, vas és szakértelem tehát - a tartomány legkülönlegesebb vásárán a kovácsok a látogatók előtt készítik egyedi műremekeiket. A piactereken és kastélykertekben kézművesek mutatnak be olyan már-már feledésbe merült technikákat, mint a például a szövés, esztergálás, kosárfonás, gyertya-öntés vagy üvegfestés. Az ellenállhatatlan frissen sütött fánkról helyi fogadósok gondoskodnak. Az omlós és még meleg parasztfánk forró körteborral a legfinomabb. Utóbbi a régió specialitása, melyet szabad tűzön forralnak fel, majd válogatott hozzávalókkal és fűszerekkel ízesítenek. Jól illik hozzá még egy igazi szalonnás parasztvekni is vagy házi készítésű aprósütemények. A lényeg, hogy a karácsonyi vásáron minden megtalálható, mely a finomságokra éhes látogatót (égető) lázba hozza.

Tüzes családi karácsony: Neubruck (Scheibbs, St. Anton/Jeßnitz)

Andreas Töpper egyszerű kovácslegényből lett a Monarchia legjelentősebb magánvállalkozója, az 1800-as években Európa legmodernebb vashengerművét üzemeltette, és 800 helyi munkást foglalkoztatott. Ott, ahol egykor Töpper kezei alatt izzott a vas, most adventi tüzek ropognak és a látogatókat kézművesek, zenészek varázsolják el. Egy igazi családi élmény vár mindenkit a felújított Töpper kastély kápolnája körül.

Belépő EUR 2,-, gyerekeknek ingyenes

Tüzes udvari karácsony: Seitenstetten

Égető élmény: ahogy a mostvierteli körtéből körtepálinka lesz – ez a különleges párlat útja. A kolostor fedett udvarán még több kulináris és zenei érdekesség, kézművesek és egy karácsonyi postahivatal is várja a látogatókat.

Belépő EUR 2,-, gyerekeknek ingyenes

Tüzes kastélykarácsony: St. Peter in der Au

A fényben úszó reneszánsz kastélyban kézművesek művészi karácsonyi díszeket kínálnak üvegből, szalmából és kerámiából. Fúvósok zenéjét hallgatni forralt bor és karácsonyi sütemények kíséretében a tűz mellett: ez igazi karácsonyi hangulatnak hangzik.

Belépő EUR 2,-, gyerekeknek ingyenes

Tüzes kolostorkarácsony: Gaming

Perzselő kultúra: a kézműves alkotásoktól a termelői termékekig, klasszikus és népzenei dallamok. Gyertyafényes adventi felolvasások elhozzák a karácsonyi hangulatot.

Belépő EUR 4,-, kedvezményes jegy EUR 3,-, gyerekeknek ingyenes

Tüzes lámpáskarácsony: Waidhofen a/d Ybbs

Melegítő tűz, karácsonyi illatok és dallamok varázsolják el a történelmi Rotschild kastélyt és árkádos udvarát. Gazdák vigyázzák a tüzet a kemence mellett. Nézelődés, fülelés, ízlelés: kézművesek, kultúra, kulinária, barkácsolás és állatsimogató.

Belépő EUR 2,-, gyerekeknek ingyenes

Tüzes kovácskarácsony: Ybbsitz

Tűz, vas és kézműves szaktudás: kovácsok szerte Európából igazi műalkotásokat készítenek fémből a történelmi főtéren – a többi kézműves sem unatkozik, hanem szőnek, fát faragnak, kosarat fonnak vagy üveget festenek.

Belépő EUR 2,-, gyerekeknek ingyenes 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play