Drága lesz a nyaralás autóval: Erre számíthatunk a tankolásnál

2022. április 11.

print MTI/Hetedhétország.hu

Drága lesz a nyaralás autóval: Erre számíthatunk a tankolásnál

Egekben az üzemanyagok ára Európában.

 
Néhány kivétellel Németországban a legmagasabbak az üzemanyagárak Európában a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése szerint. Az üzemanyag a magyar és a máltai kutakon a legolcsóbb.

A benzin és a dízel drágább a német töltőállomásokon, mint Németország legtöbb közvetlen szomszédjánál - amint arról a Destatis az Európai Bizottság és a Szövetségi Kartellhivatal üzemanyagpiaci átláthatósági osztálya (MTS-K) adatai alapján beszámolt.

A németországi autósok (április 4-én felvett adatok szerint) átlagban 2,06 eurót fizettek egy liter szuperbenzinért és egy liter dízelért egyaránt.

Németország közvetlen szomszédjainál a szuperbenzin literjének ára aznap csak Hollandiában (2,11 euró) és Dániában (2,09 euró) volt magasabb, míg a dízel olcsóbb volt mint Németországban: 2,04 euró Hollandiában és 1,93 euró Dániában.

A Németországgal határos országokban olcsóbbak voltak aznap az üzemanyagárak:

  • Lengyelországban a szuperbenzin 1,42 euró, a dízel pedig 1,61 euró
  • Ausztriában a szuperbenzin 1,72 euró, a dízel 1,84 euró
  • Luxemburgban a szuperbenzin 1,73 euró, a dízel 1,76 euró
  • Csehországban a szuperbenzin 1,81 euró, a dízel 1,93 euró
  • Belgiumban a szuperbenzin 1,81 euró, a dízel 2,02 euró
  • Franciaországban a szuperbenzin 1,83 euró, a dízel 1,89 euró
  • Svájcra vonatkozóan nem állnak rendelkezésre hasonló adatok.

A benzin és a gázolaj ára a német benzinkutakon április első hetében is jelentősen magasabb volt, mint az ukrajnai háború előtt, bár a szuperbenzin és a dízel ára a március második és harmadik hetében mért csúcsértékekhez képest már csökkent. A háború február 24-i kezdete után az árak jelentős mértékben emelkedtek. Például február 21-én, nem sokkal a háború kezdete előtt a szuperbenzin még 1,80 euróba, a dízel pedig 1,66 euróba került literenként.

A húsvéti ünnepek alatt sok család tervez autóval vagy lakóautóval dél-európai országokba utazni.

Az április 4-i adatok szerint az Olaszországba utazók például arra számíthatnak, hogy a szuperbenzin és a dízel literje is 1,79 euróba kerül.

Horvátországban a szuperbenzin 1,68 euró, a dízel 1,88 euró.

Magyarországon egyelőre számottevően olcsóbban lehet tankolni mint Németországban: a szuperbenzin 1,30 euró, a dízel pedig 1,42 euró. Svédországban viszont jóval többet kell fizetni: egy liter szuperbenzin 2,03 euróba, egy liter dízel pedig 2,44 euróba kerül.

A Destatis adatai szerint az EU-ban Magyarországon és Máltán a legalacsonyabbak az üzemanyagárak. A szuperbenzin Magyarországon a legolcsóbb, 1,30 euró literenként, Máltán pedig a második legolcsóbb, 1,34 euró. A dízel viszont fordítva, Máltán olcsóbb, 1,21 euró, míg Magyarországon 1,42 euró, az EU-ban a második legolcsóbb.

A szuperbenzin Finnországban a legdrágább, 2,15 euró literenként, a dízel pedig Svédországban, 2,44 euró literenként.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play