A világ leghosszabb függőhídja nyílt meg Csehországban

2022. május 13.

print Hetedhétország.hu

A világ leghosszabb függőhídja nyílt meg Csehországban

A Sky Bridge 721 neve mindent elárul.





Megnyitották a világ leghosszabb gyalogos függőhídját a kelet-csehországi és morva határon fekvő Dolni Moravában. A 721-es Égi híd két hegyvonulat között ível át 95 méter magasan.

A híd körülbelül 1100 méteres magasságban van, és körülbelül 95 méterrel a föld felett halad. Dolni Morava közelében - Prágától mintegy 200 kilométerre keletre - a Mlynsky Potok völgyén ível át, a Slamnik hegygerincet a Chlum hegygerinccel köti össze.

A függőhíd mindössze néhány méterre található a népszerű "Sky Walk"-tól, amely egy 55 méter magas, spirális, fából készült sétány.

A látogatók a Slaměnka-hütte mögött található felvonóval juthatnak fel a hídra. A hídon átvezető túra és az azt követő interaktív tanösvény körülbelül 1,5 órát vesz igénybe.

A cseh idegenforgalmi szakemberek azt remélik, hogy a projekt növelni fogja a Kralicky Sneznik természetvédelmi területre és környékére irányuló turizmust. Remélik, hogy a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülnek.

A környezetvédők bírálják a projektet. A növény- és állatvilágra gyakorolt negatív hatásokkal számolnak. A hídnak egész évben nyitva kell lennie - kivéve, ha a szélsebesség meghaladja a 135 km/h-t. A híd építése két évig tartott.


Világrekorder függőhidat terveznek Sátoraljaújhelyen

A tervek szerint 2023-ban már átsétálhatunk a hídon.

A híd világrekorder attrakciója lesz a térségnek és Magyarországnak is. A 700 méter hosszú gyalogos híd kategóriájában egyedülálló lesz: a város két pontját, a Várhegyet és a Szárhegyet köti majd össze 80 méter magasan, ráadásul nagyszerű látványt nyújt a Zemplén-hegység és a Felvidék irányába is. A négymilliárd forintos beruházás a Tokaj-Zemplén Fejlesztési Program keretében valósul meg, A teljes fejlesztési program keretében 2024-ig közel 150 milliárd forint forrás áll rendelkezésre az infrastruktúra, turisztikai szolgáltatások és települési szintű fejlesztések megvalósítására.

A híd a térség egyik fontos turisztikai pontján helyezkedik majd el és később a Zemplén Kalandpark része lesz. A szerkezet középső részén a tervek szerint üvegfelület fokozza majd az élményt. A célállomás a Várhegy, amely Újhely várának romjait rejti. Ennek régészeti feltárása 2008-ban indult és jelenleg is folyamatban van.

A tervezett híd a helyi lakosság szimpátiáját kevéssé nyerte el.

 

(Címlapfotó: Sky Bridge 721 (c) wikipedia/Tomas Drapal)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play