Szenzációs siker: 200 éves műkincslopásra került pont Athénban

2022. június 5.

print Hetedhétország.hu

Szenzációs siker: 200 éves műkincslopásra került pont Athénban

Újra mindenki láthatja az évezredes remeket.

Az athéni Akropoliszon található Parthenon templomból származó fontos dísztárgy visszatért Görögországba. Korábban az olaszországi Szicília szigetén Palermo egyik múzeumban őrizték. A Parthenon frízének részét képező díszítmény a görög vadászat istennőjének, Artemisznek a lábát ábrázolja, amint trónon ül - jelentette be ma az athéni kulturális minisztérium.

Parthenon szobortöredék Robert Fagan 18. századi szicíliai brit konzul birtokába került tisztázatlan körülmények között. Halála után, valamikor 1818 és 1820 között, felesége eladta a Palermói Egyetem Királyi Múzeumának.

Eredetileg az olaszok csak kölcsönbe akarták adni, de Görögország, a szicíliai regionális kormány és az olasz kulturális minisztérium megállapodott abban, hogy az értékes darabot örökre az Akropolisz Múzeum rendelkezésére bocsátják. Olaszország és Görögország már régóta szorosan együttműködik az ellopott régiségek visszaszolgáltatásában.

Lina Mendoni görög kulturális miniszter szerint a visszaszolgáltatás "utat mutat az összes frízdarab Athénba való visszakerülése felé".

Görögország évtizedek óta követeli a szobrok visszaszolgáltatását, amelyek 1816 óta a British Múzeum birtokában vannak. A britek eddig elutasították. 

A 19. század elején Lord Elgin brit nagykövet a Parthenon legjobban megőrzött részeit (az "Elgin Marbles") szétszedette és Angliába szállíttatta. Ezeket 1816-ban eladta a British Múzeumnak. A fríz 96 táblájából 56 azóta is Londonban van.

A görög fővárosban 2009-ben új múzeum épült az Akropolisz alatt. Itt a valódi részeket a hiányzó elemek gipszmásolatával együtt állítják ki. A Parthenon az ókori Görögország egyik leghíresebb fennmaradt műemléke.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play