Monaco is lépett: nem engedi kikötni az óriás turistahajókat

2022. szeptember 14.

print Hetedhétország.hu

Monaco is lépett: nem engedi kikötni az óriás turistahajókat

A Monacói Hercegség idén nyáron úgy döntött, hogy változtat a sétahajók fogadására vonatkozó politikáján: az óriás hajók elől elzárja a kikötőt, és szélesre tárja karjait a kisebb luxushajók előtt.





A monacói kikötő rakpartjain valószínűleg nem fognak többé kikötni a nagy, 300 méternél hosszabb, 4000 utast kirakodó sétahajók. Monaco úgy döntött, hogy a 250 méternél rövidebb, legfeljebb 1250 utast szállító luxus vagy superior kategóriájú hajókat részesíti előnyben.

Arra számítanak, hogy így az utasok Monacóban fognak aludni, hogy felfedezzék a hercegséget, vagy fontolóra veszik, hogy később visszatérjenek egy hagyományosabb tartózkodásra.

A sétahajók fogadása november közepétől március végéig tilos lesz, azaz közel 5 hónapig, szemben a korábbi két hónappal (január és február).

Idén 137 kikötésre számítanak, szemben a 2019-es 165 kikötéssel és közel 200 000 tengerjáró utassal.

A körutazások évente 20 millió eurót hoztak az államkasszába, nem számítva a körutazások utasainak az üzletekben, éttermekben és kaszinókban történő költekezését.

Az új fogadási politikának ökológiai háttere is van, mivel a környezetszennyezés jelentős csökkenését eredményezi, a gázkibocsátás 30%-os csökkenésével.

Korábban Nizza is úgy döntött, hogy korlátozza a környezetszennyezőnek tekintett tengerjáróhajók fogadását.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play