Aki a Pergamon Múzeumot szeretné meglátogatni, annak sietnie kell

2023. március 30.

print Hetedhétország.hu

Aki a Pergamon Múzeumot szeretné meglátogatni, annak sietnie kell

A világhírű Istár-kaput csak 14 év múlva láthatja újra a nagyközönség.

Aki a berlini Múzeum-szigeten található Pergamon Múzeumot szeretné meglátogatni, annak sietnie kell: idén október 23-tól a "Múzeumsziget Mesterterv" keretében végzett átfogó felújítási munkálatok miatt bezárják. A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány és a Szövetségi Építésügyi és Területrendezési Hivatal bejelentette, hogy

a múzeum első részét csak 2027 tavaszán nyitják meg újra.

Az 1910 és 1930 között épült múzeum a Múzeumsziget meghatározó része, amely a Pergamon Múzeum mellett az Altes Museumból, a Bode Múzeumból, a Régi Nemzeti Galériából, az Új Múzeumból és a James Simon Galériából álló öt történelmi épületegyüttes. A Pergamon Múzeum, amely magában foglalja a Klasszikus Régiségek Gyűjteményét, az Ókori Közel-Kelet Múzeumát és az Iszlám Művészeti Múzeumot, 1999 óta az Unesco Világörökség része, és évente mintegy egymillió látogatót vonz.

Eredetileg a múzeum egyes részei nyitva maradtak volna a felújítási munkálatok alatt, de a DPA hírügynökség jelentése szerint a terveket most megváltoztatták. Míg a 2013 óta zárva tartott északi szárny 2027-ben nyitja meg újra kapuit a látogatók előtt, addig a teljes múzeumot csak 2037-ben nyitják meg újra teljesen - áll a jelentésben.

A nagyobb méretű kiállítási tárgyakat, így például az elő-ázsiai gyűjteményhez tartozó, világhírű Istár-kaput – amely egymaga mintegy 800 ezer látogatót vonzott tavaly – nem lehet másik helyre költöztetni, így ezeket csak 14 év múlva láthatja újra a nagyközönség.

A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány szerint azonban a Klasszikus Régiségek Gyűjteménye a felújítási munkálatok ideje alatt továbbra is látogatható lesz a közönség számára. A "Pergamon Múzeum. A panoráma" című kiállításon a Pergamonmúzeum nagyobb szobrai és fontos tárgyai lesznek láthatók. Az ókori Közel-Kelet Múzeuma új kiállítással is készül erre a helyszínre. Emellett egyes "kiemelkedő" tárgyakat más berlini múzeumokba és világszerte is elküldenek. Egyebek mellett a Louvre-val való együttműködés is előkészítés alatt áll.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play