Ezért imádják a Föld legnagyobb rágcsálóját Debrecenben

2023. július 19.

print MTI/Hetedhétország.hu

Ezért imádják a Föld legnagyobb rágcsálóját Debrecenben

A kapibarák nagy népszerűségnek örvendenek az állatkertlátogatók körében és az internetes kultúrában.Ismét látható a debreceni állatkertben a Föld legnagyobb rágcsálója, a kapibara.

Miután elöregedett és elpusztult az állatkert korábbi kapibara állománya, júliusban a németországi Hodenhagen állatkertjéből érkezett egy tavaly februári születésű fiatal hím kapibara a Nagyerdőbe.

A jövevényt már megtekinthetik a látogatók a dél-amerikai tapírcsalád és a nagy marák társaságában. Hamarosan nőstények is érkeznek hozzá, mivel az állatkert célja, hogy a közönségkedvenc faj ismét sikeresen szaporodhasson a Nagyerdő fái alatt.

A Dél-Amerika nagy részének folyói, tavai és mocsarai környékén őshonos kapibara, más néven vízidisznó (Hydrochoerus hydrochaeris) a legnagyobb termetű ma élő rágcsálófaj, amelynek kifejlett egyedei akár 50-60 kilogrammot is nyomhatnak.

Mint arról a neve is árulkodik, előszeretettel és ügyesen úszik - lábujjai között úszóhártya is található -, a rá leselkedő ragadozók elől is a víz alá merülve bújik el. Táplálékát főként vízinövények alkotják, de alkalomadtán a termesztett haszonnövényeket is megdézsmálja.

Élőhelyének szűkülése és az ember-állat konfliktusok következtében a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A kapibarák híresek arról, hogy nemcsak fajtársaik, hanem számos más állat, akár majmok, madarak vagy nagyobb hüllők közelségét is megtűrik, ennek nyomán pedig nagy népszerűségnek örvendenek az állatkertlátogatók körében és az internetes kultúrában.

(Címlapfotó: Kapibara (Hydrochoerus hydrochaeris) a debreceni állatkertben 2023. július 19.én. MTI/Czeglédi Zsolt)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play