Meglepő oka van, miért fehérek és kékek a házak Görögországban

2023. augusztus 30.

print Hetedhétország.hu

Meglepő oka van, miért fehérek és kékek a házak Görögországban

Hogyan lehetséges, hogy Görögországban olyan sok épületet fehérre és kékre festettek?





Ha olyan szigetekre gondolunk, mint Szantorini, Párosz vagy Mykonos, nemcsak az álomszerű öblök és a kristálytiszta tenger jut eszünkbe, hanem óhatatlanul a jellegzetes építészet is, a fehérre meszelt házakkal és a kék ajtókkal és ablakkeretekkel. De hogyan lehetséges, hogy Görögországban olyan sok épületet fehérre és kékre festettek?

Azt gondolhatnánk, hogy a görögországi házak jellegzetes festése a görög nemzeti zászló színeivel függ össze, amely szintén kék és fehér. Valójában azonban számos más oka is van annak, hogy Görögországban miért éppen ezek a színek dominálnak sok helyen.

Az eredeti ok az volt, hogy a fehér színnel hűsítsék a házakat. Az épületek többsége ugyanis kőből készült, mivel az égei-tengeri sziklás szigeteken alig volt fa. Az ottani sziklás terep azonban viszonylag sötét színű. Ez problémát jelentett a görögországi nyarakon. A házakra eső napfényt ugyanis a sötét kövek elnyelték, ez elviselhetetlenül forróvá tette a belső tereket. A fehér színt azért használták, hogy ezt a hatást enyhítsék.

A kolera nem sokkal a második világháború előtt, Ioannis Metaxas diktatúrája idején tört ki Görögországban. A betegség megfékezése érdekében 1938-tól kezdve elrendelték, hogy a polgárok fessék fehérre a házaikat. Az ok: a házak festésére használt fehér festék meszet tartalmazott. A mész erős fertőtlenítőszer, ezért a mediterrán térségben a mai napig ezzel festik a házakat. A mésszel festett épületekben alig nőnek baktériumok és penészgombák. A görög polgárok az 1930-as évek végétől kezdve meszelték házaikat, hogy fertőtlenítsék azokat és megfékezzék a kolera terjedését.

De miért festik olyan gyakran kékre az ablakokat és az ajtókat? A görög halászok és más hajósok gyakran festették az ablakokat és a redőnyöket a hajóik festéséből visszamaradt anyagokkal. Ennek oka a festék árában rejlik, összetevői miatt a kék általában a legolcsóbb festék volt.

A görög szigeteken a házakra használt kék mészkő és egy bizonyos tisztítószer keveréke volt, amely a legtöbb szigetlakónak amúgy is kéznél volt otthon. Ezért különösen könnyű volt számukra, hogy maguk készítsenek kék festéket.

Fokozatosan a fehér és a kék szín vált különösen a Kikládok szigeteinek, de Görögország más részein is a védjegyévé. Ráadásul a színséma a görög zászlónak is megfelelt, amely szintén kék és fehér.

Az 1967-ben Görögországban hatalomra került katonai diktatúra idején a jellegzetes színösszeállítás kötelezővé vált.

A beszámoló szerint a rezsim úgy vélte, hogy a színek serkentik a hazafiasságot és tükrözik a görög nacionalizmust. 1974-ben törvényt hoztak, amely előírta, hogy a görög szigeteken a házakat kék-fehérre kell festeni.

Bár ezeket az előírásokat azóta enyhítették, sok görög továbbra is a jellegzetes színekre festi házát. Elvégre ezek az egyik oka annak, hogy sok utazó szívesen jön Görögországba, és hogy az olyan szigetek, mint Szantorini vagy Mykonos ma már abszolút Instagram hotspotok.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play