Brutális bírságra számíthatnak a rosszul parkolók Bécsben

2023. szeptember 15.

print Hetedhétország.hu

Brutális bírságra számíthatnak a rosszul parkolók Bécsben

Szeptember közepétől mélyen a zsebébe nyúlhat, aki parkoláskor belóg a villamossínekre Bécsben.Egy éves bérlet árát fizetheti ki szeptember közepétől az, aki úgy parkolja le az autóját Bécsben, hogy akadályozza a buszt vagy a villamost. A város ezzel a közösségi közlekedés környezetbarát utasainak szeretné a szabad utat garantálni. Egy figyelmetlen autós akár kétszáz utast is feltarthat.

Az osztrák fővárosban tavaly 1.535 alkalommal akadályozták a villamosok továbbhaladását a figyelmetlenül parkoló autósok, míg a buszok beállását a megállóba 787 alkalommal hiúsították meg a szabálytalanul leállított autók. Az osztrák főváros már hosszabb ideje igyekszik különböző kampányokkal nagyobb körültekintésre bírni az autósokat parkoláskor, ezen kívül pedig az érintett megállók, szakaszok környezetének átépítésével folyamatosan csökkenti a neuralgikus pontok számát.

Most pedig – 2023. szeptember 15-től – a korábbi 128 euróról 365 euróra emelik a büntetését azoknak, akik a figyelmetlenül leállított autójukkal akadályozzák a közösségi közlekedést.

Ráadásul emellé jön még az elvontatás, illetve a tűzoltóság költsége. A bírság összegének jelentős emelésével nem az a cél, hogy jól megbüntessék az autósokat, hanem hogy a buszok, villamosok zavartalanul közlekedhessenek – magyarázta Ulli Sima közlekedésért felelős városi tanácsnok a lépés hátterét.

Egy alacsonypadlós villamoson körülbelül kétszáz utasnak van hely, vagyis egy szabálytalanul leállított autó ennyi embert tart fel és kényszerít átszállásra. Ráadásul az akadály megszűnése után még eltart egy darabig, míg teljesen helyreáll a forgalom az adott szakaszon.   

(Címlapfotó: A 42-es villamos útját gyakran állták el figyelmetlenül leállított autók © PID / Christian Fürthner)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play