Önmagát is meggyógyította a népszerű kúra feltalálója

2023. szeptember 20.

print Hetedhétország.hu

Önmagát is meggyógyította a népszerű kúra feltalálója

Az Alpokban sok helyen kínálják a Kneipp útmutatásai alapján kidolgozott kezeléseket mozgás, gyógynövények, víz, egészséges táplálkozás, rend témakörökben.





A természetgyógyászati eljárások reneszánszával világszerte ismét tért hódít a vízgyógyászat, amely megteremtőjéről, Sebastian Kneippről Kneipp-kúraként is ismert.

Kneipp tiszteletes - aki 126 éve, 1897. június 17-én hunyt el - az általa hirdetett tanok élő reklámja volt:

saját magát számos, akkoriban gyógyíthatatlannak tartott nyavajából, így a tüdőbajból is kigyógyította.
"Az egészség nem ajándék, hanem feladat" - hangzott "ars poeticája", s ennek szellemében ajánlotta betegeinek az egészséges étkezésre vonatkozó tanait és az általa kidolgozott vízgyógyászati eljárásokat.

Kneipp 1821. május 17-én született a bajorországi Stephensriedben. Már tízévesen apja nyomdokaiba lépett és takácsinasnak állt, bár életcélja az volt, hogy pap váljék belőle. A vasárnapi iskolában írni-olvasni tanult, s elsajátította a vallási és világtörténelemről szóló addigi ismereteket is. Később Augsburgban végezte a gimnáziumot, ahol azonban kétéves tartózkodás után tüdőbajban megbetegedett.

Ekkoriban került kezébe Sigmund Hahn doktor könyve, s úgy döntött, hogy annak útmutatásai alapján próbálja meg kikúrálni magát a gyógyíthatatlannak tartott betegségből. Fél éven keresztül rendszeresen rövid hideg fürdőket vett a Dunában, s végül speciális életmódjával sikerült is legyőznie a betegséget. 1852-ben életcélját is sikerült megvalósítania: befejezte teológiai tanulmányait és Biberbachban harmadik káplán lett.

Egészségügyi tanácsadóként azonban legalább olyan fontos szerepet töltött be, mint a lélek orvosaként. Nagyobb ismertségre e téren akkor tett szert, amikor egy cselédlányt kigyógyított a kolerából. A "kolera-káplán" híre szájról szájra járt, s jöttek is hozzá szép számmal a betegek, akiket vízgyógyászati eljárása különböző módszereivel, a hidegvizes fürdőkkel, különféle lemosásokkal, kar- és lábfürdőkkel kezelt sikeresen.

Kneipp 1881-től Wörishofenben, a dominikánus kolostorban dolgozott. Az évek során ezen a székhelyen egyre több beteg kereste fel, s 1890-től a városka mint fürdőközpont igen fellendült. Ma Bad Wörishofen egyike Németország tíz vezető gyógyfürdőközpontjának.

Kneipp gyógymódjával számos hírességet is meggyógyított, s különös gondot fordított a gyerekek gyógykezelésére. Élete végéig igazi gyógyító maradt, munkájáért a szegényektől nem kért pénzt.

Kneipp 1897-ben rákbetegségben hunyt el. Halála előtt követőinek meghagyta: azt akarom, hogy Wörishofen továbbra is olyan hely legyen, ahol az én gyógymódomat alkalmazzák. S ez így is lett. Ma világszerte 150 ezren aktívak a Kneipp-szövetségekben, 16 szervezet, kutatóintézet és iskola ápolja a Kneipp-örökséget. 

(Címlapfotó: Österreich Werbung/thecreatingclick.com)

Illatterápiás ajándékok testnek és léleknek a Hetedhétshopban


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play