Advent Hallstattban

2023. szeptember 22.

print Hetedhétország.hu

Advent Hallstattban

Az adventi időszak Hallstattban egy igazán különleges élmény. A karácsonyi vásárban idén ismét felállítják a híres életnagyságú jászolt a főtéren.

Az adventi időszak Hallstattban egy igazán különleges élmény. Dachstein lábánál fekvő, gyönyörű, tóparti kisvárost Ausztria legszebb településének tartják.

A Hallstatti-tó partján fekszik, rendkívül szűk és meredek helyen. Szemközt a Hoher Sarstein 1975 m, déli irányban pedig a Dachstein középső tömbje trónol havas csúcsaival. Hallstattnak a hegyek és tópart közé szorított, a XV-XVI. századból származó házai kölcsönöznek különleges hangulatot.

A vidék régészeti leletei és a világ legrégebbi sóbányája (bányászat már i. e. 1200 óta) is híressé tették a környéket. 

A város parányi főtere a legszebb osztrák főtér. Középen a Szentháromság-oszlop, amelyet 1744-ben állították fel. Itt és a környező szűk sikátorokban ősi fogadók, kézművesműhelyek, apró kis boltok adnak sajátos mesebeli hangulatot Hallstatttnak, amelyet a havas táj még meseszerűbbé tesz.

 (c) Österreich Werbung/Filmspektakel GmbH

A vidék mindenkit magával ragadó vonzereje, valamint annak ipar- és kultúrtörténeti jelentősége ösztönözték az Unescot 1997-ben arra, hogy a Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut régiót felvegyék a Világörökség kincsei közé.

A hagyományos krampuszfutást minden évben december 5-én tartják. A krampusz - a Mikulás rémisztő alakot öltő kísérője - elengedhetetlen része az alpesi adventi hagyományoknak. A krampuszok a Marktplatzról indulnak, végig futnak a hallstatti hangulatos utcákon és ugyanide érkeznek meg. Ugyanekkor a Mikulás házról házra jár, délután meglátogatja a gyerekeket és este érkezik vissza a Marktplatzra, a krampuszfutásra.A hallstatti karácsonyi vásárt egyszer feltétlenül látni kell. A látogatók 2023. december 16-17-én átélhetik az élő néphagyományokat és a regionális advent tradíciókat. Évente felállítják a híres életnagyságú karácsonyi jászolt a főtéren.

(Címlapfotó: Österreich Werbung/Popp & Hackner)

Illatterápiás ajándékok testnek és léleknek a Hetedhétshopban


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play