» Olaszország

» Olaszország » Campania » Amalfi-part


A Nápolyi-öbölben található mindössze 10 km2-es sziget Olaszország egyik legromantikusabb vidéke.

Capri leghíresebb látnivalója a Grotta Azzurra, vagyis a Kék Barlang, ahová kis csónakok szállítják a turistákat. A sziget legfőbb természeti látnivalója a Grotta Azzurra, vagyis a Kék Barlang, mely a sziget számtalan barlangja közül a legnevezetesebb. A Kék-barlang egykor úszómedenceként szolgált Tiberius császár számára. Belsejében a napfény kékre festi a tenger vizét. A barlangba a kikötőből induló kis csónakok szállítják a turistákat. Mivel bent elég szűkös a hely, egyszerre csak néhány csónak fér el. A turistákat este hatig viszik ki a barlanghoz, utána bárki beúszhat és a tömeget elkerülve is megnézheti ezt a természeti csodát.

A sziget szimbóluma a Faraglioni sziklák, amelyek a tengerből 100 m-re kimagasodva őrzik a szigetet. A sziklák melletti partszakaszon található Capri egyik legszebb strandja.

Capri már évezredekkel ezelőtt is elegáns nyaralóhelynek számított. A feltárt római villák maradványainak egész sora bizonyítja, hogy egykor a legelőkelőbbek pihentek itt. Tiberius uralkodása idején Capri volt a Római Birodalom központja. 12 villát építtetett a szigeten, ezek közül Villa Jovis ma Olaszország egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori villája.

Caprin ma is kedvelt a "celebek" körében, nem nehéz összefutni világsztárokkal, művészekkel, írókkal és híres emberekkel.

A szigeten két város található: Capri, a központi település és a kevésbé frekventált, csaknem 300 m-rel a tenger fölé emelkedő Anacapri.

CAPRI

A sétálóutcákból álló Capri városában fényűző, négy-ötcsillagos szállodák, luxusüzletek és hatalmas turistaforgalom fogadja az érkezőket. Ez a sziget elegánsabb és drágább része.

A történelmi látnivalók közül a már említett Villa Jovis kihagyhatatlan. A Tiberius császár által építtetett 12 villa közül ez a Jupiternek szentelt épület a legszebb, valódi királyi palota volt. A sziget második legmagasabb pontján épült, a kilátás innen lélegzetelállító. Tiberius kedvenc házához Capri belvárosából kényelmesen nagyjából háromnegyed óra alatt juthatunk fel.

A császár villája állt egykor ott is, ahol ma a Villa San Michele található. Építtetője egy svéd orvos, Axel Munthe, aki olyan házat álmodott magának, ami nyitott a tenger hangjai, a szél és a napfény előtt. A 1920-as években épült villa berendezésében a helyi és a svéd stílusú bútorok keverednek egymással. Az ókortól a huszadik századig számos műalkotás látható benne. A kertből nyíló páratlan kilátás miatt is érdemes megváltani a kissé borsos, 6 eurós belépőt.

ANACAPRI

Anacapri egy magas fennsíkon terül el. A két várost összekapcsoló utat csak a 19. században építették meg, egészen addig a településeket csak egy végeláthatatlan lépcsősor, a Scala Fenician kötötte össze. A sziklafalba vájt 800 lépcsőfok Anacapriból a sziget fő kikötőjéhez, a Marina Grande-hoz vezet. A város fehérre meszelt házacskái festői utcákat szegélyeznek. A szállás itt jóval megfizethetőbb és a boltok is olcsóbbak, mint lent, Capriban.

Míg Capri egy a pazar üdülőparadicsom, addig Anacapri egy falusias, sokkal békésebb és nyugodtabb település.

A Barbarossa-kastély a bizánci időkből megmaradt erőd a sziklák tetején, Anacapri közelében. A vár magja maradt meg legjobb állapotban, a romok nagy részét ma már bozót növi körbe.

MONTE SOLERO

Capri legmagasabb pontja a Monte Solero, melynek csaknem 589 m-es csúcsára az Anacapriból induló libegővel negyedóra alatt juthatunk fel.

VIA KRUPP

A Via Krupp kanyargós útja a San Giacomo középkori kolostort és Augustus kertjét köti össze a sziget kisebb kikötőjével, a Marina Piccolával. A német gyáros, Friedrich Alfred Krupp megbízásából építették 1900-1902 között ezt a 100 m-es szintkülönbséget áthidaló, szerpentines gyalogutat, melyet 1976-ben lezártak a látogatók elől a gyakori sziklaomlások miatt. 2009-ben újra megnyitották a turisták előtt.

Tartomány:Campania
Cím:Capri
GPS: 40° 33′ 20.48677″, 14° 14′ 24.65491″
Honlap: http://www.capritourism.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó