» Olaszország

» Olaszország » Campania » Amalfi-part


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Nápolyi-öbölben található mindössze 10 km2-es sziget Olaszország egyik legromantikusabb vidéke. A dél-olasz sziget Sorrentoval átellenben emelkedik ki a tengerből. Meredek sziklafalai, a virágdíszes kertekben megbúvó villák, a lenyűgöző természeti látnivalók, Axel Munthe villája, Augustus császár kertje, a Santo Stefano dóm igazi turista-vonzerő.
Homérosz "a kenyérevők szigetének" nevezte Caprit, amely az ókorban mindenekelőtt Tiberius császár orgiáiról híresült el. Később sokan a "szerelem szigetének" is nevezték festői, romantikus környezete miatt.

Capri volt a Római Birodalom szíve tíz éven át, Kr.u. 27 és 37 között, itt tartózkodott ugyanis állandó jelleggel uralkodása idején Tibérius, aki igen kedvelte kellemes éghajlatát, de a merénylőktől rettegő császárt vonzotta a sziget magánya is.

A császár tizenkét villája között "ingázott" a szigeten, mind közül a Villa Jovis (Jupiter-villa) volt a legpompázatosabb, amelyet 300 méterre a tenger fölött építettek, s ahonnan rá lehetett látni a Vezúvra. A Villa Jovisból vetették a mélységbe azokat, akik magukra vonták a császár haragját. A 7000 négyzetméteres villáról említést tesz Tacitus római történetíró, Suetonius életrajzíró szerint pedig itt rendezte vad orgiáit Tiberius.

Capri leghíresebb látnivalója a Grotta Azzurra, vagyis a Kék Barlang. A Kék Barlang a sziget számtalan barlangja közül a legnevezetesebb, az 1. században Tiberius császár (Kr.e. 42 - Kr.u. 37) "úszómedencéjeként" szolgált, aki meztelen fiúk és lányok társaságában szeretett fürdőzni a barlang vizében.

A kutatók szerint a barlang igen pompázatos lehetett: 1964-ben fedeztek fel a régészek három antik szobrot, amelyek a tengerfenéken hevertek. Az egyik Neptunus, a rómaiak tengeri istenét ábrázolta, míg a másik kettő a görög Tritónt, a tenger trombitását. A félig ember, félig hal alakú Tritón Poszeidón görög tengeristen és Amphitrité, a tenger királynőjének fia volt. Tritón szülei víz alatti palotájában élt, s szigonnyal és kagylótrombitával a kezében járta a tengert. A kagylótrombita hangjára, ha erősen belefújt, heves viharok söpörtek végig a tengeren, de tompa zúgásától a legpusztítóbb vihar is
elcsitult, ha gazdája úgy akarta.

A megtalált szobrok alátámasztották az idősebb Plinius (Kr.u.23-79) római író, polihisztor állításait, aki szerint a tengeri
barlangot kagylótrombitán játszó Tritón-szobrok "népesítették" be. Feltehetően a Neptunus vezette Tritón-sereg a barlang sziklafalai mentén sorakozott fel, a szobrok térdig a vízben álltak.

A híres barlangba nem süt be a Nap, napfény csak az azúrkék tenger közvetítésével jut be, ez adja a barlang kékes árnyalatát.

A barlangba a kikötőből induló kis csónakok szállítják a turistákat. Mivel bent elég szűkös a hely, egyszerre csak néhány csónak fér el. A turistákat este hatig viszik ki a barlanghoz, utána bárki beúszhat és a tömeget elkerülve is megnézheti ezt a természeti csodát.

A sziget szimbóluma a Faraglioni sziklák, amelyek a tengerből 100 m-re kimagasodva őrzik a szigetet. A sziklák melletti partszakaszon található Capri egyik legszebb strandja.

Capri már évezredekkel ezelőtt is elegáns nyaralóhelynek számított. A feltárt római villák maradványainak egész sora bizonyítja, hogy egykor a legelőkelőbbek pihentek itt. Tiberius uralkodása idején Capri volt a Római Birodalom központja. 12 villát építtetett a szigeten, ezek közül Villa Jovis ma Olaszország egyik legjobb állapotban fennmaradt római kori villája.

Caprin ma is kedvelt a "celebek" körében, nem nehéz összefutni világsztárokkal, művészekkel, írókkal és híres emberekkel.

A szigeten két város található: Capri, a központi település és a kevésbé frekventált, csaknem 300 m-rel a tenger fölé emelkedő Anacapri

CAPRI

A sétálóutcákból álló Capri városában fényűző, négy-ötcsillagos szállodák, luxusüzletek és hatalmas turistaforgalom fogadja az érkezőket. Ez a sziget elegánsabb és drágább része.

Villa Jovis. A történelmi látnivalók közül a már említett Villa Jovis kihagyhatatlan. A Tiberius császár által építtetett 12 villa közül ez a Jupiternek szentelt épület a legszebb, valódi királyi palota volt. A sziget második legmagasabb pontján épült, a kilátás innen lélegzetelállító. Tiberius kedvenc házához Capri belvárosából kényelmesen nagyjából háromnegyed óra alatt juthatunk fel.

Villa San Michele. A császár villája állt egykor ott is, ahol ma a Villa San Michele található. Építtetője egy svéd orvos, Axel Munthe, aki olyan házat álmodott magának, ami nyitott a tenger hangjai, a szél és a napfény előtt. A 1920-as években épült villa berendezésében a helyi és a svéd stílusú bútorok keverednek egymással. Az ókortól a huszadik századig számos műalkotás látható benne. A kertből nyíló páratlan kilátás miatt is érdemes megváltani a kissé borsos, 6 eurós belépőt.

"Casa come me". A villát 1938 és 1940 között az excentrikus olasz író, Curzio Malaparte magának építette. Malaparte, eredeti nevén Kurt Suckert (1898-1957), A bőr és a Kaputt szerzője, akit barátai "ősitáliainak", ellenségei pedig "dandynek" és "hivatásos bajkeverőnek" neveztek, a római császárok krónikásának, Suetoniusnak nyomdokain járva építtette fel villáját a szigetnek azon a nehezen megközelíthető partszakaszán, ahol annak idején Tiberius palotája, a Villa Jovis állott. Az író akkor szeretett bele a szigetbe, amikor 1936-ban meglátogatta barátját, Axel Munthe svéd orvos-írót, aki a szigeten telepedett le az önéletrajzi regényében is megírt Villa San Michelében. Ekkor támadt Malaparténak az az ötlete, hogy olyan háza legyen Caprin, amely "olyan, mint ő". Ez is lett a neve: "Casa come me" (A ház, mint én). A különleges tervvel a kor egyik legnevesebb olasz építészét, Adalberto Liberát bízta meg (ő volt az alkotója többek között a római EUR-negyed kongresszusi palotájának), de ő maga készítette el a tervrajzokat, hogy megvalósíthassa álmát: egyetlen, megismételhetetlen, szabad építménybe egyesítse az absztrakciót és az érzékiséget. A paralellepipedon alakzatú, vérvörös falú épület tetejét egy lépcsős piramisra emlékeztető oldal töri meg, és formáival, színével egyaránt beleillik a sziklafal fehérségébe és Salernói-öböl különleges tengerkékjébe.

Malaparte, aki pályafutása során mindenkit magára haragított: fasisztákat, kommunistákat és katolikusokat egyaránt, nem tagadta meg önmagát akkor sem, amikor nem sokkal halála előtt a Mao Ce-tung vezette Kínai Népköztársaságra hagyta villáját. A Pekingben tudósítóként eltöltött évekért hálából jutott erre a döntésre. Családja azonban megtámadta a végrendeletet. A ház végül üresen maradt, de 1963-ban bevonult a filmtörténetbe, mert itt forgatta Jean-Luc Godard A megvetés című filmjét Alberto Moravia regénye nyomán. A filmben Brigitte Bardot, Michel Piccoli és Jack Palance mellett a legendás német filmrendező, Fritz Lang szerepelt, önmagát alakítva, az a Lang, akinek pályája legalább annyira ellentmondásos volt, mint Malapartéé. A villát végül az 1980-as években renoválták, a Ronchi építészeti alapítvány vette gondozásába. Malaparte életművének e része azonban zárva marad a nagyközönség előtt.

Megközelítés: Sikló indul közvetlenül a Marina Grande kikötőből indul Capri városába. A menetjegy ára 2,20 €, amelyet előre meg kell vásárolni a pénztárban. Az út összesen négy percig tart, ezért ez a leggyorsabb és legkényelmesebb módja eljutni Capri városába. Nyáron non-stop közlekedik megállás nélkül, de ha hosszú lenne a sor, több személy esetén megéri taxiba ülni (fix áras) vagy esetleg lefelé gyalogolni. A sikló kora reggeltől este 10-ig közlekedik

ANACAPRI

Anacapri egy magas fennsíkon terül el. A két várost összekapcsoló utat csak a 19. században építették meg, egészen addig a településeket csak egy végeláthatatlan lépcsősor, a Scala Fenician kötötte össze. A sziklafalba vájt 800 lépcsőfok Anacapriból a sziget fő kikötőjéhez, a Marina Grande-hoz vezet. A város fehérre meszelt házacskái festői utcákat szegélyeznek. A szállás itt jóval megfizethetőbb és a boltok is olcsóbbak, mint lent, Capriban.

Míg Capri egy a pazar üdülőparadicsom, addig Anacapri egy falusias, sokkal békésebb és nyugodtabb település.

A Barbarossa-kastély a bizánci időkből megmaradt erőd a sziklák tetején, Anacapri közelében. A vár magja maradt meg legjobb állapotban, a romok nagy részét ma már bozót nővi körbe.

MONTE SOLERO

Capri legmagasabb pontja a Monte Solero, melynek csaknem 589 m-es csúcsára az Anacapriból induló libegővel negyedóra alatt juthatunk fel.

A 12 perces út alatt csodálatos kilátás nyílik Anacapri gyönyörű történelmi központjára.

A felvonó a Piazza Vittoria-ról indul. Egy irányú jegy 9 €, retúr 12 €.

VIA KRUPP

A Via Krupp kanyargós útja a San Giacomo középkori kolostort és Augustus kertjét köti össze a sziget kisebb kikötőjével, a Marina Piccolával. A német gyáros, Friedrich Alfred Krupp megbízásából építették 1900-1902 között ezt a 100 m-es szintkülönbséget áthidaló, szerpentines gyalogutat, melyet 1976-ben lezártak a látogatók elől a gyakori sziklaomlások miatt. 2009-ben újra megnyitották a turisták előtt.

TILOS egyszerhasználatos műanyagot bevinni a szigetre

2019-től 500 euró megfizetésére kötelezik azt, aki ilyen műanyag termékkel mutatkozik. A Nápolyi-öbölben fekvő szigetet imádják a turisták, nem utolsósorban a ragyogó napsütés és a káprázatos, türkizkék víz miatt, nem csoda, ha a helyiek nem szeretnék, ha a látványt szívószálak, palackok és műanyag evőeszközök rondítanák el.

A megszorításoknak ezzel még nincs vége. A helyi boltosoknak is fel kell számolni műanyag készleteiket, azaz náluk sem lehet majd egyszer használatos műanyag holmikat kapni.Tartomány:Campania
Település:Capri
Cím:Capri
GPS: 40° 33′ 11.52324″, 14° 13′ 19.7544″
Honlap: http://www.capritourism.com

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward