Hallstatt kitalálta, hogyan védekezzen a turisták támadása ellen

2023. augusztus 19.

print Hetedhétország.hu

Hallstatt kitalálta, hogyan védekezzen a turisták támadása ellen

Naponta 10.000 turista bolyong Hallstatton keresztül.

Hallstatt lakosainak elege van. A turisták beáramlása miatt a város bejáratainál mindennapos a közlekedési káosz, és a festői szépségű településről érkezett beszámolók szerint magában a városban már nincs hely a lakosok számára.

Az önkormányzat és a turisztikai egyesület szeptemberben közlekedési koncepciót akar kidolgozni a lakosokkal. Ugyanis már késő délelőtt megtelnek a parkolók, a turisták a lehető leggyorsabban le akarnak parkolni, és gyalogolni a faluban. Ez minden nap közlekedési káoszhoz vezet az alagút kijáratának környékén.

Különösen érintett ebben a Lahn városrész, ahol tilosban parkolnak a járművek. Június eleje óta 1700 közlekedési szabálysértést regisztrált és jelentett a rendőrség. Michael Gruber, a Bad Goisern-i rendőrkapitányság munkatársa az ORF-nek adott interjújában elmondta, hogy a parkolóhelyek általában már reggel 10:00 órára megtelnek, az emberek ilyenkor a járdákon, járdaszigeteken, ingatlanok kijáratainál és a buszpályaudvaron is parkolnak.

A világ minden tájáról akár 10 ezer turista is érkezik a főszezonban naponta a Hallstatti-tó partján fekvő festői településre. Egy polgári kezdeményezés már évek óta követeli, hogy a főszezonban tapasztalható rohanást fékezzék meg, hogy javuljon a falu életminősége.

Míg más turisztikai központokban, például Velencében 35 turista jut egy lakosra, Hallstattban több mint 1300 turista jut egy lakosra - több, mint bárhol máshol a világon. 

Egy civil kezdeményezés szerint az egyik megoldás az lenne, ha a már meglévő, autóbuszokra vonatkozó résidőrendszert kiterjesztenék a személygépkocsikra is. Egy ilyen kvótarendszerrel csökkenteni lehetne a városba irányuló turistaforgalmat.

Hogy a követelésnek súlyt adjanak, a kezdeményezés augusztus 27-én rövid időre le akarja zárni az alagutat. Az idegenforgalmi szövetség és az éttermek megértést mutattak a követelés iránt.

Josef Fallnhauser, egy hallstatti étteremtulajdonos azt mondta, hogy 10 000 vendéget nem lehet kiszolgálni. Véleménye szerint feleannyi vendég is elég lenne ahhoz, hogy megtöltsék a kocsmákat. 

Christian Schirlbauer, a Dachstein Salzkammerguti Turisztikai Egyesület munkatársa meg van győződve arról, hogy pozitív egyensúlyt kell találni a lakosság azon része között, amelyik a turizmusból él, és azon része között, amelyik nem.

Az is világos azonban, hogy Hallstatt önkormányzata egyedül nem tudja megvalósítani a közlekedési megoldást és irányítani a turisták áramlását.

A konkrét megoldások kidolgozása érdekében szeptember 6-án kerül sor az érintettek találkozójára. Hogy ezek a megoldások konkrétan hogyan nézhetnek ki, és mikor valósulhatnak meg, azt ma még senki nem tudja és nem is akarja megmondani.

(Címlapfotó: Österreich Werbung/Lilly Freudmayer)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play