A Jégvarázs miatt turistaáradat fojtogatja Hallstattot

2020. január 15.

print MTI/Hetedhétország.hu

A Jégvarázs miatt turistaáradat fojtogatja Hallstattot

A túl nagy idegenforgalom áldozatává vált egy idilli osztrák falu, amelyről elterjedt, hogy róla mintázták a Jégvarázs című animációs Disney-kasszasiker királyságát, Arendellét.





Hallstatt egy órányi autóútra fekszik Salzburgtól, és mindössze 780 lakosa van, ám míg 2009-ben egy nap alatt csak száz turista fordult meg ott, tavaly már napi 10 ezer látogatója volt a településnek, egy lakosra számítva hatszor annyi, mint Velencének - számolt be róla a The Independent.

A falu népszerűsége több lépcsőben ért csúcsára: 2006-ban bemutatták egy dél-koreai programban, 2011-ben egy kínai üzleti mogul a dél-kínai Kuangtung tartományban felépítette a település pontos mását 274 milliárd forintnak megfelelő összegért, a Jégvarázsban szereplő mesebeli Arendelle pedig tovább fokozta az érdeklődést.

"Hallstatt a kultúrtörténet egy fontos darabja, nem múzeum" - jelentette ki a város polgármestere, hangsúlyozva, hogy legalább harmadával csökkenteni akarják a látogatók évi egymilliós számát, de egyelőre nem tudják, hogyan.

Hallstatt egyébként 1997-ben világörökségi státuszt kapott az UNESCO-tól 7000 éves, a világon a legrégibbnek számító sóbányájának köszönhetően. A  festői környezetben található városnak a régi - a hegyek és tópart közé szorított - a 15-16. századból származó házai kölcsönöznek különleges hangulatot. Neve a kelta hagyományok szerint "a só helye" kifejezésből származik.

A városkát évente 20 ezer turistabusz özönli el. A helyi lakosok számára egyfelől áldás a sok látogató, mivel jót tesz az üzleteiknek, amelyek így egész évben nyitva tarthatnak. A bevételekből fenn lehet tartani a helyi iskolát és egy koncerttermet, de a túlzott idegenforgalomnak megvan a maga ára.

"Katasztrófa. Sok látogató komolyan azt hiszi, hogy ez egy szórakoztatópark" - lamentált egy helyi szállodás. A nyári hónapokban az összesen 750 helyi lakosra többezer turista jut. A turisták száma azóta ugrott meg, mióta Kínában megépítették Hallstatt mását. A kínaiak érthető okokból élőben is meg akarják nézni Ausztria gyöngyszemét. A városka iránti érdeklődést fokozza egy dél-koreai szappanopera, a "Spring Waltz", amelyet Hallstattban és Bécsben forgattak.

Címlapfotó: Österreich Werbung/Kneidinger Verwendungsart: ATL


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play