A kínai Hallstatt Bécsbe költözik

2014. július 31.

print Eurocomm-PR

A kínai Hallstatt Bécsbe költözik

Augusztusban az Az W (Bécsi Építészközpont) udvarán ingyenes filmvetítésekkel várják az építészet iránt érdeklődőket. A rendezvény nyitófilmje a „Double Happiness” (2014), melynek témája a festői szépségű osztrák Hallstatt falucska Kínában megépült pontos mása.

Augusztusban az Az W (Bécsi Építészközpont) udvarán ingyenes filmvetítésekkel várják az építészet iránt érdeklődőket. A „Movies In Wonderland: Architecture without Architects” elnevezésű fesztivál az elmúlt évek nemzetközi filmterméséből szemezget.

Movies in Wonderland (c) Yilmaz Vurucu
Movies in Wonderland Copyright: Yilmaz_Vurucu

Találunk-e eredetiséget egy falu pontos másában? Miben rejlik egy hely identitása? Milyen nyomokat hagy az építész egyénisége munkáiban? Mi az építészet szerepe napjainkban? Ezeket a kérdéseket járja körül az Az W (Bécsi Építészközpont), a frame[o]ut és a MuseumsQuartier közös filmfesztiválja „Movies In Wonderland: Architecture without Architects” címmel. Az Az W udvarán 2014. augusztus 13. és 23. között ingyenes vetítések és közönségtalálkozóval egybekötött beszélgetések várják az érdeklődőket.

A rendezvény nyitófilmje a „Double Happiness” (2014), melynek témája a festői szépségű osztrák Hallstatt falucska Kínában megépült pontos mása. David Krems és Hugo Furtado filmje, a „Siesta” (2012) augusztus 15-én Barcelona kihalt utcáit és elhagyatott strandját tárja elénk humoros manipulációval és a kameraturizmus módszereivel.

Double Happiness (c) Ella Raidel
Double Happiness Copyright: Ella Raidel

Szintén aznap látható majd az „Unfinished Spaces” (2011), melynek középpontjában a Castro-korszak egy korai presztízsprojektje, az azt körülvevő eufória, majd annak a feledés homályába merülése áll. Augusztus 16-án és 20-án Lina Bo Bardi olasz-brazil építész-dizájner és a művészi épületfotóiról ismert fényképész Lucien Hervé munkássága elevenedik majd meg a filmvásznon.

Lucien Hervé (c) Gerrit Messiaen, Lucien Hervé
Lucien Hervé - Photographer Despite Himself
Copyright: Gerrit Messiaen/Lucien Hervé

A „Gran Horizonte” (2013) kreatív példákat vesz sorra a világ minden tájáról, hogy miként alakítja az ember nap mint nap a saját lakókörnyezetét. Az „Empower Shack” (2013) ezzel szemben egy közelképet mutat és Dél-Afrika puszta kézzel összetákolt, szegényes bádogvárosaiba kalauzolja a nézőt. Mindkét filmet augusztus 22-én láthatják az érdeklődők.

A záró napon, augusztus 23-án a Rural Studioról és Samuel Mockbee alapítóról szóló „Citizen Architect” (2010) című filmmel búcsúzik a szemle, mely a közösségi tervezés és építkezés lehetőségeit tematizálja.

A vetítéseket követően pódiumbeszélgetések zajlanak Ella Raidel, David Krems, Belinda Rukschcio és Gerrit Messiaen rendezőkkel, Roland Krebs és Daniel Schwartz városépítészeti szakemberekkel, valamint az Az W igazgatójával, Dietmar Steinerrel.Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play