» Magyarország

» Magyarország » Baranya


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A múzeum a Mecsek legmagasabb hegycsúcsának lábánál lévő településen található.


Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz.

Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a hucul mintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és egyebek mellett a dróttal díszített tojások is.

A múzeum rendkívül népszerű, évente átlagosan több mint 11 ezren keresik fel és Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója.

Húsvéti programok 2023-ban

Tojásfestő, -díszítő és -patkoló bemutatókkal, folklórműsorokkal, kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatában április 2. és 10. között.

Virágvasárnap és nagyszombat között tojásdíszítő technikákkal - tojásírással, -karcolással és -patkolással, valamint a magrátétes tojásdíszítéssel - ismerkedhetnek meg a látogatók délelőtt tíz órától. A gyerekeket húsvéthétfőig mindennap nép játszóház várja az udvarban.

Április 2-án Borsós István tárogatóművész lép fel, majd kisgyerekek adnak elő folklórműsort az országos ifjúsági tojásíró verseny nyertes pályázóinak díjazása előtt. Virágvasárnap nemcsak a tojásdíszítő technikák, hanem a szalmával való kézműves tárgyak elkészítésének alapjait is elsajátíthatják az érdeklődők.

Húsvétvasárnap reggel kilenc órától indul a hímestojás-keresés faluszerte, fél tíztől pedig - ahogy majd hétfőn is - istentiszteletet tartanak a község református templomában.

Húsvéthétfőn, a nyolcnapos programsorozat záró napján az istentiszteletre népviseletbe öltözve vonul a Zengővárkonyi Népiegyüttes, majd a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület tartja Húsvéti locsoló című néptáncos műsorát a múzeum előtt fél tiezenegytől.

A múzeum a nagyhéten kívül is fogadja a látogatókat - szerda kivételével - mindennap 10 és 18 óra között.

 Tartomány:Baranya
Cím:Zengővárkony
GPS: 46° 10′ 14.22588″, 18° 25′ 54.52536″
Honlap: https://www.tojasmuzeum.hu/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward