» Magyarország

» Magyarország » Budapest


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Történelmi kávéházak Budapesten.


Gerbeaud Cukrászda és Kávézó

Kugler Henrik 1858-ban nyitotta meg cukrászatát, amit későbbi üzlettársa, Gerbeaud Emil genfi cukrász vett át tőle 1882-ben. A  Vörösmarty téri patinás cukrászda 1948-ban állami tulajdonba került és nevét Vörösmartyra változtatták, majd 1984-től ismét a Gerbeaud név olvasható a bejárata felett.

Centrál Kávéház

A fővárosi V. kerületében található, Quittner Zsigmond által tervezett kávézó 1887-ben nyílt meg Erényi Ullmann Lajos házában. 1905-től élte virágzó korszakát, a pesti szellemi élet egyik centrumaként tartották számon, majd 1949-ben bezárták. 1965-től a kávéházat az ELTE Eötvös-klub néven diákklubként üzemeltette.

Hadik Kávéház

A Bartók Béla úton, 1906-ban nyílt kávézó a közelben lévő Hadik laktanyáról kapta a nevét, fénykorát az 1920-as években élte, amikor az irodalmi élet legnagyobbjai fordultak meg benne. A második világháború alatt a kávéház bezárt és csak 2010-ben nyílt meg újra. 

Múzeum Kávéház és Étterem

A Magyar Nemzeti Múzeum és az egyetemek közelében lévő, korábbi nevén Schódli Kávéházat 1885-ben nyitotta Schódl Ádám. A klasszikus eleganciájú hely hamar felkeltette az írók, a művészek, a tudósok, valamint a parlamenti képviselők érdeklődését. 

New York Kávéház

A fővárosi Nagykörúton található, Hauszmann Alajos által tervezett, 1894-ben átadott New York-palota kezdetekkor biztosítótársasági székházként üzemelt. Az eklektikus stílusú, négyemeletes épület földszintjén lévő kávéház hamar az irodalmi és művészi élet központjává vált: itt volt a Pesti Napló szerkesztősége, itt gyűltek össze a Nyugat munkatársai, törzsasztala volt a kritikusoknak, itt szerveződött meg a magyar filmszakma, és a színházi bemutatók után itt gyűltek össze a szakma hírességei.

Művész Kávéház

A Művész Kávéház a fővárosi Andrássy úton található. A Ray Rezső által tervezett, 1884-ben épült neoreneszánsz lakóházban, az egykori Szenes-palotában lévő vendéglátóhely Kis-Gerbeaud, majd Művész Cukrászda néven funkcionált. Késői biedermeier berendezése 1973-tól iparművészeti védettséget élvez. A cukrászda máig közismert és közkedvelt találkozóhelye az Operaház és a környéken lévő színházak művészeinek és közönségének, az írótársadalomnak és a környék lakóinak.Tartomány:Budapest
Település:Budapest
Cím:Vörösmarty tér
GPS: 47° 29′ 45.93048″, 19° 3′ 3.3372″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward