Leopoldifest: Hatalmas vursli és hordócsúszdázás Klosterneuburgban

2023. november 11.

print Hetedhétország.hu

Leopoldifest: Hatalmas vursli és hordócsúszdázás Klosterneuburgban

Klosterneuburgban több mint 300 éves hagyománya van a Szent Lipót tiszteletére megrendezett ünnepnek, amely egy hatalmas vursli sörrel és kolbásszal.

A Leopoldifest Ausztria védőszentjének, Szent Lipót tiszteletére rendezett ünnep. Ünnepét november 15-én tartják, amely Bécsben és Alsó-Ausztriában munkaszüneti nap.

A klosterneuburgi Leopoldifest (Lipót napi búcsú) elnevezésű ünnepséget hosszú évszázadok óta rendezik Szent Lipót (1095-1136, osztrák őrgróf, a klosterneuburgi apátság 1485-ben szentté avatott alapítója) tiszteletére. Bort már a középkori búcsúkon is mértek; napjainkban a Babenbergerhalle ad otthont a környékbeli bortermelők kóstolóinak. A legtöbb vendég számára a mulatság legfőbb látványossága az apátság kádárműhelyében álló hatalmas hordóról való lecsúszás. Az érdeklődők egy óriási hordót másznak meg, amely több mint 56.000 liter, azaz „1000 akó” befogadására alkalmas, 1704-ben építették és valamikor ebbe gyűjtötték be az egyházi tized címen adóként beszedett bort.

III. (Szent) Lipót

III. (Szent) Lipót (Gars, 1075 k. – 1136. november 15.) Ostmark őrgrófja (1095 – 1136). Ausztria, Bécs, Alsó-Ausztria és Szent Flóriánnal együtt Felső-Ausztria védőszentje.

Szent Lipót II. Lipót és Formbach-Ratelnberg Ida gyermekeként látta meg a napvilágot 1075 körül.Szt. Altmann passaui püspök udvarában nevelkedett. 1095-ben vette át a családi birtok kormányzását, s a nép jóságos atyja lett. 1105-ben feleségül vette V. Henrik leányát, Ágnest, Hohenstauf Frigyes özvegyét, 18 gyermekük született. 1125-ben a saját kérésére tekintettek el császárrá választásától.


Segítette a Duna mentén vonuló keresztes sereget, sok templomot és kolostort alapított. Többek között az ő nevéhez fűződik Klosterneuburg alapítása is (1108). Erről az eseményről szól az a legenda, amely elmeséli, hogy Szűz Mária megjelent az őrgrófnak és elvezette arra a helyre, ahol megtalálta felesége egy évvel korábban elvesztett fátylát. E jelenés tiszteletére emelte azon a helyen Lipót a klosterneuburgi kolostort.

Az általa alapított klosterneuburgi kolostorban temették el. Koponyáját egy díszes ereklyetartóban őrzik, egy főhercegi koronával a homlokán.

III. Lipót egyházépítő munkája eredményeként avatták szentté 1485-ben. 1683 óta Ausztria védőszentje.

Leopoldifest

Klosterneuburgban több mint 300 éves hagyománya van a Lipót tiszteletére rendezett ünnepnek. Igazi családi ünnep, hatalmas vurslival és persze nem hiányozhat a sör és kolbász sem.


Az ünnep érdekes attrakciója az apátságban található hordócsúszda (Fasslrutschen), amelyről a gyerekek lecsúszhatnak. Ezt az 5 méter hosszú, és 4 méter magas óriási boroshordót 1704-ben készítették és 56.000 liter bor fér el benne. 

Az ünnepség hagyományos zárása a 2023. november 21-én, kedden a Városháza téren megrendezésre kerülő edénypiac, amely az állami levéltár szerint 1453 óta rendelkezik vásárjoggal.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play