Nem tud az űrbe utazni? A NASA most mindenkinek ad erre egy lehetőséget

2023. november 15.

print Hetedhétország.hu

Nem tud az űrbe utazni? A NASA most mindenkinek ad erre egy lehetőséget

Így lehet részese a NASA "Üzenet a palackban" missziójának!





Bár az űrturizmus kezd beindulni, a legtöbben valószínűleg soha nem fogunk eljutni a Holdra, a Marsra vagy bárhová máshová, ami a bolygónkon kívülre esik. De ha ez hajlamos elszomorítani, akkor van egy másik lehetőség, hogy egy kis része a Földön túlra utazhasson.

A NASA "Üzenet a palackban" programjának köszönhetően mindazok, akiket ez érdekel, felírathatják a nevüket egy mikrochipre, amelyet a mélyűrbe küldenek. Ehhez nem kell mást tennie, mint jelentkezni, a kampány december 31-én zárul.

A NASA Europa Clipper küldetéséről dióhéjban: a NASA egy űrhajót indít egészen a Jupiter holdjára, az Európára, amely körülbelül 2,6 milliárd kilométerre van a Föltől. Az Europa nagy jelentőségű, mivel fagyott felszíne alatt egy valódi óceán rejtőzik, ezért a küldetés során a felszín alatti óceánt, a jeges kérget és a légkört fogják megvizsgálni, hogy megállapítsák, a holdon lehet-e élet.

"A misszió három fő tudományos célkitűzése a hold jeges burkának vastagságának és az alatta lévő óceánnal való felszíni kölcsönhatásának meghatározása, az összetételének vizsgálata, valamint a geológia jellemzése. Az Europa részletes feltárása segít a tudósoknak jobban megérteni a bolygónkon túli lakható világok asztrobiológiai potenciálját" - írja honlapján a NASA.

Az űrszonda fedélzetén azonban nem csak tudományos műszerek lesznek. Az "Üzenet a palackban" kampánynak köszönhetően mostantól minden érdeklődő elküldheti nevét a jeges holdra. Hogy ezeket a neveket egy napon felfedezi-e a földönkívüli élet, az egy másik történet, de az biztos, hogy a kísérlet egyedülálló módja annak, hogy az űr szerelmesei bekapcsolódjanak a NASA egyik programjába.

Eddig 700 000 név gyűlt össze. Amint a kampány lezárul, a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratóriumának mikroeszközökkel foglalkozó laboratóriumában dolgozó technikusok egy elektronsugár segítségével egy tízcentis szilícium mikrochipre fogják stencilezni a neveket. Kíváncsi, hogy a neve szabad szemmel is olvasható lesz-e? A válasz nem, mivel az írás kisebb, mint egy emberi hajszál szélessége 1/1000-szerese (75 nanométer). A chipet egy fémlemezre rögzítik, amelyre az amerikai költőnő, Ada Limón "In Praise of Mystery" című eredeti verse lesz gravírozva, amelyet kifejezetten a küldetés számára írt.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play