Újévi koncert Bécsből: Bruckner jubileum és Strauss minden mennyiségben

2023. december 29.

print Hetedhétország.hu

Újévi koncert Bécsből: Bruckner jubileum és Strauss minden mennyiségben

Csaknem száz országba közvetítik ugyanis a Bécsi Filharmonikusok 84. Újévi Koncertjét a Musikvereinből. 

A világ csaknem száz országába közvetítik a Bécsi Filharmonikusok tradicionális Újévi Koncertjét, amelyet ezúttal Christian Thielemann vezényel. A programban megemlékeznek Anton Bruckner születésének 200. évfordulójáról is, de továbbra is a Strauss-dinasztia művei dominálnak.

Az év első napján Bécsre figyel a világ: csaknem száz országba közvetítik ugyanis a Bécsi Filharmonikusok 84. Újévi Koncertjét a Musikvereinből. Az év egyik legjelentősebb zenei eseményét világszerte több mint egymillió néző követi figyelemmel a képernyők előtt, a zenekart – 2019 után másodszor – Christian Thielemann vezényli.

A lendületes-klasszikus program Karl Komzák zeneművével, az Albert főherceg indulóval (Op. 136). veszi kezdetét, de megemlékezik Anton Bruckner születésének 200. évfordulójáról is. Az újévi koncertet továbbra is a Strauss-dinasztia művei dominálják: Bécsi bonbonok, Féktelenül, polka és keringő – a lendületes, vidám dallamok időnként mégis elgondolkodtatnak.

Eközben különleges premiernek lehetnek szem- és fültanúi a bécsi Ehrbar Saal vendégei, ahol a Női zeneszerzők 1. Újévi Koncertjét rendezik meg 17 órai kezdettel. Az este házigazdája, Irene Suchy – aki egyben ötletgazda is – célja, hogy felhívja a figyelmet Johann Strauss női kortársaira, akik akkoriban éppolyan ismertek és elismertek voltak és számos nagyszerű zeneművet alkottak. A különleges koncert Constanze Geiger „Kaiser-Einzug-Marsch”-jával veszi kezdetét és Josephine Weinlich-Ammann „Freie Gedanken” - Szabad gondolataival ér véget. De hallhatóak lesznek kortárs művek is, így például Violeta Dinescutól a „Dreamtime Ragtime“, Melissa Colemantól a „Tango Ardor“ és Johanna Doderertől a „Schneerosenwalzer”.

(Címlapfotó: (c) Österreich Werbung/Sebastian Burziwal)

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play