Megnyitották Nagy Sándor koronázási palotáját Görögországban

2024. január 5.

print Hetedhétország.hu

Megnyitották Nagy Sándor koronázási palotáját Görögországban

A palota háromszor akkora, mint az athéni Akropoliszon álló Parthenon.

Helyreállítása után látogatható a makedónok királyi palotája Aigai közelében, Görögország egyik legfontosabb régészeti lelőhelyénél.

Több évtizedes munka után végre eljött az idő: Görögországban megnyitották a látogatók előtt a részben helyreállított, nagy történelmi jelentőségű ókori palotát. Ez II. Fülöpnek, a legendás Nagy Sándor makedón király apjának palotája.

"Ez az a palota, ahol Nagy Sándor makedón királlyá koronázták" - mondta Lina Mendoni görög kulturális miniszter a megnyitó bejelentésekor. Az uralkodó birodalmának hatalmas terjeszkedéséről híres, amelynek hadjáratai egészen Indiáig vezettek. Ez jelentette a hellenizmus korszakának kezdetét.

Az Aigai (más néven Aegae) közelében található terület teljes területe 25 ezer négyzetméter - közölte a görög kulturális minisztérium.

A palota mintegy 1000 négyzetméteres területet foglal el, ezzel a klasszikus Görögország legnagyobb épülete.

Macedónia egykori fővárosa, Aigai, mai nevén Vergina a görög kikötővárostól, Szalonikitől mintegy 70 kilométerre nyugatra található. Itt találhatóak a macedón királyok sírjai is. A Kr. e. 359 és 336 között uralkodó II. Fülöp sírja vélhetően köztük van. Aigai Kr. e. 410-ig Macedónia fővárosa volt. A régészek szerint a palota a királyság rómaiak általi végleges lerombolása után, i. e. 148-ban pusztult el. Ami megmaradt, azt az 1865-ben kezdődött és a 20. században folytatódott ásatások során tárták fel.

A műemlék fenntartására, megerősítésére, helyreállítására és újjáépítésére irányuló munkálatok 2007-től 2023-ig tartottak, és az EU társfinanszírozásával valósultak meg. A teljes költségvetés több mint 20 millió eurót tett ki az athéni kulturális minisztérium szerint. A projekt megkezdése előtt az épület maradványai évszázadokig érintetlenül álltak a dombon.

Az Aigai-palota építészetileg jelentősnek számít, és valószínűleg Pytheos építész és szobrász tervezte. "Az épület lenyűgöző mind pompájával, mind méreteivel" - mondta Mendoni kulturális miniszter. Több száz négyzetméternyi padlót borítanak mozaikok és márványbetétek.

A hivatalos megnyitóra Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök jelenlétében került sor. Az Aigai Múzeumot körülbelül egy évvel ezelőtt nyitották meg.

Régészeti leletek bizonyítják, hogy a helyszín már a korai bronzkor, az i. e. harmadik évezred óta lakott volt. Jelentősége a korai vaskorban nőtt meg, és gazdag, sűrűn lakott várossá vált. Ma az UNESCO Világörökség része.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play