Ennél szebb Szantorini már nem lehet: húsvéti lángok borítják be a szigetet

2024. március 4.

print Hetedhétország.hu

Ennél szebb Szantorini már nem lehet: húsvéti lángok borítják be a szigetet

Szantorini lakosai a hagyományos húsvéti körmenetet számtalan apró lángocskát követve járják végig. Ez a romantikus látvány felejthetetlenné emlék a szerencsés látogató számára.

A húsvét Görögországban az ortodox liturgikus év egyik legfontosabb ünnepe, még a karácsony is a második helyre szorul a húsvét után.

Szantorinin a húsvéti ünnepségek központja a festői Pyrgos falu. 

Pyrgosz és húsvéti hagyományai a COVID 19 járvány elleni görögországi küzdelem sajnálatos áldozatai közé tartoznak. Az idei év az első komor év: egy olyan év, amikor nem érkeztek látogatók, hogy részt vegyenek a húsvéti ünnepségeken.

Szantorinin húsvétkor hagyomány az Epitáfium ösvényének végigjárása. A körmenet a pyrgoszi Szűz Mária-templom lépcsőjénél kezdődik, és több ezer ember követi őket Pyrgos szűk utcáin keresztül.

Az egész utat megvilágító számtalan apró lángocskát követve járják végig. Az éves körmenet útját megvilágító lángok minden húsvétkor a fő látványosságot jelentik. A színes házak tetejére felkapaszkodva a pyrgosi fiatalok több ezer konzervdobozt helyeznek el, és meggyújtják őket. Messziról nézve maga Pyrgos is világít az éjszakai égbolton, ez a romantikus látvány felejthetetlenné teszi a látogatást a szerencsés vendégek számára.

A látogatók hiánya azonban nem jelenti azt, hogy Pyrgos lakosai idén hagyták volna kialudni a lángokat. A helyiek idén minden egyes házban fényt gyújtottak, hogy a menetet végigvezessék az útján.

Pyrgos húsvéti hagyományai újra és újra túl fogják élni a COVID 19-et, ami azt jelenti, hogy a helyiek hamarosan újabb lehetőséget kapnak arra, hogy megosszák azt a látogatókkal. 

(Címlapfotó: pixabay)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play