Szantorinin súlykorlátozást vezettek be a turistákra

2018. október 17.

print Hetedhétország.hu

Szantorinin súlykorlátozást vezettek be a turistákra

Szantorini szigete egy óriási vulkanikus robbanás maradványa, ahol szamarak viszik fel a kikötőből turistákat a magasabban fekvő területekre.Az út a kikötőből Firába nem könnyű: 400 m meredek emelkedő, 588 lépcső és kánikula. A turisták nagy része nem szeretne szenvedni, ráadásul többségük erősen elhízott. Gyaloglás helyett inkább a csacsikat választják. A naponta kb. 10 óriáshajó érkezik a firai kikötőbe, az azokról leszálló 1200 turista között évről-évre egyre magasabb a kórosan elhízott emberek aránya, ami igencsak megviseli az állatokat.

Az állatvédők már évek óta harcolnak a szamarak érdekében. Az állatok iszonyatos kínoknak vannak kitéve nap mint nap: roskadoznak a kövér turisták súlya alatt. A kis teherbírással rendelkező szamarak súlyos sérüléseket szenvednek a cipekedés közben. A problémát tovább fokozza, hogy a szamarak a tűző napon menetelnek és nem jutnak elég folyadékhoz. A 30 fok feletti hőmérsékletben több ezer lépcsőfok megmászását szívósságuk ellenére nem bírják a szamarak, egyre gyakoribbak a súlyos gerincsérülések és a végelgyengülés miatt elpusztuló állatok.

Az állatok végletekig ki vannak használva, az emberek pedig inkább saját kényelmükkel és minél előnyösebb fényképeikkel vannak elfoglalva, amelyeket utána a közösségi médiára posztolhatnak

Az állatvédők régóta tiltakoznak, most végre sikerült elérniük, hogy súlykorlátot vezessenek be a szamarak érdekében. A tiltakozás hatására a görög vidékfejlesztési minisztérium új szabályozást hozott: a szamaraknak ezentúl nem szabad 100 kilónál vagy testsúlyuk ötödénél nehezebb súlyt cipelniük

Emellett az állattartóknak jobban oda kell figyelniük a szamarak egészségére, fertőtlenítő szert kell tartaniuk, és beteg, legyengült állatot sem lehet dolgoztatni. A szamaraknak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot és vizet kell biztosítaniuk. 

Az állatvédők azonban nem elégedettek, azt szeretnék elérni, hogy teljesen tiltsák be, hogy a csacsikat a turisták és nehéz csomagok cipelésére használják Szantorinin. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play