Kiderült, melyek a magyar nők kedvenc úticéljai

2024. március 8.

print MTI/Hetedhétország.hu

Kiderült, melyek a magyar nők kedvenc úticéljai

Te is ide szeretsz utazni?

A tavalyi teljes vendégforgalom 46 százalékát a női vendégeknek köszönhetik a szálláshelyek, körükben is a legszívesebben látogatott turisztikai célpontok Budapest, Siófok, Hajdúszoboszló és Hévíz, és leginkább a hoteleket keresik - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a női utazási szokásokról a nőnap alkalmából készített elemzésében.

A Nemzeti Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataiból kitűnik, hogy a külföldi látogatók körében a legtöbb nő Németországból érkezett, de vendégarányt tekintve Ausztráliából, Dél-Koreából és Írországból látogattak hazánkba a férfiak számát is meghaladóan a női utazók.

2023-ban több mint 15 millió bel- és külföldi utazó fedezte fel Magyarországot, a hazai szálláshelyek pedig 41 milliónál is több vendégéjszakát regisztráltak.

A nemek arányát tekintve néhány településről elmondható, hogy női kedvencek - Cserszegtomaj, Cserkeszőlő, Szarvas és Noszvaj is ide tartoznak - az itt vendégeskedők között ugyanis több nőt regisztráltak, mint férfit. Az országos átlagnál több volt a női látogatók aránya Sopron-Fertő (49 százalék), Mátra-Bükk (49 százalék) és a Balaton (48 százalék) térségében.

A magyar nők kedvenc belföldi úticéljai:

 • Budapest
 • Siófok
 • Hajdúszoboszló
 • Hévíz
 • Cserszegtomaj
 • Cserkeszőlő
 • Szarvas
 • Noszvaj

Az NTAK adatok alapján leginkább hotelekben szállnak meg a nők, foglalásaik 56 százaléka szólt hotelekre, ez mintegy 4 millió vendégéjszakát jelentett tavaly. Ha nem szállodában foglaltak szállást, akkor a legnépszerűbbek az egyéb és magánszálláshelyek voltak a körükben, ide a nők foglalásainak 28 százaléka szólt.

A belföldi női turisták legnagyobb számban Budapestről, Pest vármegyéből, Győr-Moson-Sopronból és Borsod-Abaúj-Zemplénből indultak útnak, és többségük Balaton, Mátra-Bükk, valamint Budapest környéke térségek felé vették az irányt.

Az NTAK adatai szerint a legtöbb női nemzetközi vendég Németországból, Romániából és Csehországból jött Magyarországra. A külföldi vendégéjszakák számát figyelembe véve Szarvason több mint 60 százalék, míg Harkányban, Berekfürdőn és Csopakon is 55 körül volt a nők aránya.

Az adatok alapján a női utazók legfőbb utazási motivációit 2023-ban az üdülés, szórakozás, pihenés, a rokonok, barátok és ismerősök látogatása, valamint egészségük megőrzése jelentette. Sokan közülük akár egyéni utazóként is elindultak: a hölgy utazók 22 százaléka egy főre foglalt szállást.

Tavaly a legifjabb női turista alig pár hónapos, a legidősebb pedig 100 éves volt. A női utazók körében a 45-54 évesek (19 százalék), a 35-44 évesek (18 százalék), illetve a 25-34 év közöttiek (17 százalék) korosztályos részesedése volt a legnagyobb.

(Címlapfotó: pixabay)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play