A tömegturizmus az EU-ban: Ezek a régiók különösen érintettek

2024. május 31.

print Hetedhétország.hu

A tömegturizmus az EU-ban: Ezek a régiók különösen érintettek

A görög szigeteket érinti leginkább a tömegturizmus.





Szantorinin és Mykonoson egy lakosra mintegy 110 vendégéjszakát számoltak. Az abszolút számokat tekintve a Kanári-szigetek a leglátogatottabb úti cél az EU-ban.

Az EU egészében a tömegturizmus az Égei-tenger déli részén, Görögországban a legmagasabb. Az olyan szigetekkel rendelkező régióban, mint Szantorini és Mykonos, 2022-ben átlagosan 110 vendégéjszaka jutott egy lakosra - derül ki az Eurostat adatai alapján. A Jón-szigeteken, például Korfun 81 vendégéjszaka jutott egy főre, míg a horvát Adriai-tenger partján 66.

Európa számos üdülőrégiója küzd a tömegturizmus hatásaival. Legutóbb a helyiek tiltakoztak, különösen a spanyolországi Baleár-szigeteken, akik például az ingatlanpiaci árak emelkedése miatt aggódnak.

Az abszolút számokat tekintve a Kanári-szigetek az Európai Unió (EU) leglátogatottabb turisztikai célpontja. Mintegy 89,3 millió vendégéjszakát regisztráltak 2022-ben. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan mintegy 245 000 ember éjszakázott valamelyik szigeten. Ezt követi a horvát Adria-partvidék valamivel kevesebb mint 85,6 millió vendégéjszakával, valamint Párizs nagy területe, az Ile-de-France régió mintegy 80,4 millió vendégéjszakával. 

A turizmus számos ország számára fontos gazdasági tényező. Az Eurostat adatai szerint a vendéglátóipar 2022-ben Görögországban a legnagyobb arányban, 7,1 százalékkal részesedett az EU-n belüli bruttó hozzáadott értékből, majd Horvátország, Portugália és Spanyolország következik. 

 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play