» Belgium

» Belgium » Brüsszel


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Tudta, hogy az Európai Parlament egyik épületét Antall Józsefről nevezték el?


Az EP két új épületét Clara Campoamor spanyol nőjogi ügyvédről és Sophie Scholl világháborús német ellenállóról nevezték el

2021 márciusában az Európai Parlament (EP) két új brüsszeli épületét Clara Campoamor spanyol nőjogi ügyvédről, illetve Sophie Scholl német ellenállóról, a hitlerizmus elleni harc mártírjáról nevezték el.

Az Európai Parlament főépületének közvetlen közelében található új irodaépületek egyike Clara Campoamor, a nők jogainak előmozdításán és a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés ellen küzdő spanyol ügyvéd és politikus nevét kapta. Az EP-közlemény szerint Campoamor elkötelezettsége hozzájárult ahhoz, hogy a nők választójogát a spanyol alkotmányba illeszték 1931-ben.

Egy másik nemrégiben átadott épületet mostantól Sophie Scholl második világháborús német ellenálló nevét viseli, aki Fehér Rózsa mozgalom egyik alapítójaként a náci totális diktatúra elleni tiltakozás jelképévé vált. 1943-ban végezték ki bátyjával és egy másik társával együtt.

Az Európai Parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete arról is határozott, hogy az EP főépületének egyik tárgyalótermét Manolisz Glezosz görög politikusról, korábbi EP-képviselőről, a nácikkal szembeni ellenállás szimbolikus alakjáról nevezi el.

Az Európai Parlament brüsszeli főépületének egyik szárnya 2008 óta Antall József, a rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök nevét viseli. Antall József a Magyar Demokrata Fórum elnökeként 1990-ben, a rendszerváltást követő első szabad választások után lett Magyarország miniszterelnöke. 1993 decemberében hunyt el.Tartomány:Brüsszel
Település:Brüsszel
Cím:EP
GPS: 50° 50′ 19.79052″, 4° 22′ 29.24274″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward