» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Versaillestől 6 km-re található kastély egykor Madame Pompadour tulajdona volt, itt fogadta szeretőjét, XV. Lajost.


A kastély

A jelenlegi kastély központját adó főépület a XVII. században épül fel. XIV. Lajos uralkodása idején La Rochefoucauld fejezteti be.

A kastély 1748-ban Pompadour márkinőé lesz, aki tovább csinosítgatja az általa „petit château”-nak, kis kastélynak nevezett helyet, ahol XV. Lajost is fogadja.

1750-től a birtok Jacques-Jérémie Roussel főadószedő kezére kerül. Miután megépítteti a pavilont és az északi szárnyat, a kastély elnyeri mai formáját.

1804-ben Morel de Vindé vikomt, Franciaország pairje lesz Celle ura: birtokán ekkoriban Franciaország egyik legszebb merinójuh-nyája legel, és XVIII. Lajos vendégeskedik ott.

1844-ben Jean-Pierre Pescatore vásárolja meg Celle-t, amelyet unokahúgára, Élisabeth Pescatore-Dutreux-re hagy. Ekkor jár itt III. Napóleon.

A kastély ezután majdnem egy évszázadig a Dutreux családon belül öröklődik.

1940-ben egy hétig itt talál menedéket Sarolta luxemburgi nagyhercegnő, majd a németek elfoglalják a birtokot.

Auguste Dutreux kívánsága szerint halála után a kastélyt parkjával együtt a maga teljességében kell megőrizni; 1951. február 7-én – igen szigorú felhasználási feltételekkel – a Külügyminisztériumra hagyja azt.

kastélypark

Jean-Pierre Pescatore, a kastély tulajdonosa 1844-tól 1855-ig az elismert építész-kerttervező testvérpár, a Bulher fivérek segítségével varázsolja még szebbé a parkot, ők álmodják meg többek között a « nem őshonos fák alléját ».

Unokahúga, Élisabeth Pescatore, férje, Auguste Dutreux közreműködésével jelentős munkálatokat végeztet el a parkban: az általuk telepített díszfák máig fenséges, évszázados szépséget kölcsönöznek a kertnek.

A La Celle-Saint-Cloud-i kastélyparkot egy 1985. március 22-i rendelet Yvelines megye védett helyei közé emeli.Tartomány:Île-de-France
Cím:La Celle-Saint-Cloud
GPS: 48° 50′ 59.1576″, 2° 7′ 57.0144″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward