» Franciaország

» Franciaország » Provence-Alpes-Côte d'Azur » Provence


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Train des Pignes: utazás Provence-ban a Fenyőtoboz vonaton. A vonat 80 alagutat és 1000 méteres magasságot küzd le.


A csodálatos vonatútvonal levendulamezők mellett vezet keresztül Dél-Franciaországon.

A világ minden táján vannak festői vonatútvonalak. Franciaországban is: illatos levendulamezők, misztikus középkori falvak és lenyűgöző hegyvidéki tájak mellett halad el Dél-Franciaországban. Nagyjából így jellemezhető a Nizza és Digne les-Bains között közlekedő Fenyőtobozvonat útvonala.

Hogyan kapta (talán) a vonat a nevét

A francia idegenforgalmi hivatal szerint csak pletykák vannak arról, hogy honnan származik a szokatlan név, franciául Train des Pignes. Az első vonatok már 1911-ben közlekedtek Digne és Nizza között. Állítólag szén helyett fenyőtobozokkal működtek.

De vannak más elméletek is. A helyiek például állítólag azért utaztak vonattal a hegyekbe, hogy fenyőtobozokat hozzanak a házaik fűtéséhez. Egy harmadik történet szerint a vonat olyan lassan haladt, hogy az utasok út közben fenyőtobozokat szedhettek.

Bárhonnan is származik a név, a mai napig fennmaradt. Az útvonal összesen 151 kilométer hosszú, és a fenyőtobozvonatozás 3 óra 20 percig tart. A vonat Nizzából indul, Lingostiére-n, Colomars-la-Mandán, Pont-Charles-Albert-en, Plan-du-Varon és Malausséne-Massoins-on keresztül Villars-sur-Varba, majd Touët-sur-Varba és Puget-Théniers-be tart.

Leszállás Entrevaux-ban

A vonat ezután Entrevaux-ban áll meg, ahol különösen érdemes leszállni, hogy közelebbről is megnézzük a középkori várost. Az egykori erődített város a Var folyó partján fekszik, és festői táj veszi körül. Egy felvonóhídon keresztül juthatunk a város központjába, amely nagyon régi, de jól megőrzött házakból áll. Ha áttekintést szeretne kapni, érdemes felkapaszkodni a cikcakkos úton a fellegvár felé.

A fenyőtobozvonat ezután Entrevaux-ból Annot, Saint-André-les-Alpes és Barrême felé halad tovább a célállomásig, Digne les-Bains-ig. Ha augusztusban utazik, itt a nagy levendulafesztivált is megtapasztalhatja. A város Haute-Provence-ban található, egy természetvédelmi terület közepén. Digne les-Bains népszerű fürdőváros is, mivel a mintegy 1700 méteres tengerszint feletti magassága és az évi mintegy 300 napos napsütés miatt különösen jó klímával rendelkezik.

A város legmagasabb pontján található a Saint-Jérôme katedrális a Provence-ra jellemző 15. századi harangtoronnyal. Még régebbi az egykori Notre-Dame-du-Bourg székesegyház a XII. századból, egy lenyűgöző román stílusú épület.

 

Maga az útvonal legalább annyira figyelemre méltó, mint a vonatútvonal mentén fekvő városok. Mivel a fenyőtobozvonat akár 1000 méter magasra is felkapaszkodik, 80 alagúton, valamint hidakon és viaduktokon halad át, és 20 állomáson áll meg. Útközben élvezheti a dél-franciaországi gyönyörű természetet.

Hogyan lehet jegyet váltani a fenyőtobozvonatra?

A fenyőtobozvonat naponta ötször közlekedik, sőt május és október között vasárnaponként az útvonal egy szakaszán egy 19. századi gőzmozdonnyal is utazhat. Ezt Puget-Thénier és Annot között használják. A gőzmozdonyon való utazáshoz előfoglalás szükséges.

Ha Nizzából Touet-dur-Varba szeretne utazni, a jegy 9,50 euróba kerül. Nizzából Annot-ba 13,30 euró, a teljes útvonalra pedig Nizzától Digne les-Bains-ig 23,30 eurót kell fizetni. A gőzmozdonyra szóló jegyek 20 euróba kerülnek, és az oda- és visszautazásra érvényesek. A pontos indulási időpontokat a menetrendben találja.

Ha a levendulavirágzás idején szeretné megtapasztalni a vonatutat, legkorábban június végén érdemes elindulni.Tartomány:Provence-Alpes-Côte d'Azur
Település:Digne-les-Bains
GPS: 44° 5′ 30.53184″, 6° 14′ 6.51516″
Honlap: https://www.traindespignes.fr/prochainement/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward