» Franciaország

» Franciaország » Nouvelle-Aquitaine


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:Pau a Tour által harmadik leggyakrabban látogatott város, 65-ször járt már itt, ennél többször csak Párizsban és Bordeaux-ban rendeztek szakaszt. Az utolsó két alkalommal (2010-ben és 2012-ben) Pierrick Fedrigo nyert.

Nem véletlen, hogy ez lesz a 66. alkalom már itt, hiszen Pau az átjáró a Pireneusok legendás hágóira. Ideális hely a sport- és a természetrajongók számára, ráadásul a brit turisták is hagytak itt maguk után nyomokat, a 19. században kedvelt nyaralóhelyük volt. Például a kontinens legrégebbi golfpályáját, hiszen Nagy-Britanniában ez már akkor is elterjedt sport volt.

A Pau-i utcai versenypálya rendezte 1901-ben az első Grand Prix-nek nevezett versenyt. Azonban csak 1933-ban került be a versenynaptárba, 1963-ig rendeztek itt Forma 1-es futamot, nyert itt Juan Manuel Fangio, Jim Clark, más kategóriákban Jack Brabham, Jochen Rindt, René Arnoux, Jean Alesi, Juan Pablo Montoya, Lewis Hamilton és Romain Grosjean

Pau korai középkori kastélyában, a 14. században Béarn grófjai laktak, majd a Navarrai Királyság része lett. 1553-ban itt született IV. Henrik király. A 19. században újítatta fel I. Lajos Fülöp, Franciaország utolsó királya. Ma már múzeum, tapéta gyűjteménye az országban a legnagyobb Párizson kívül.

A városban született III. Johanna királynő, Porthos (a három testőr egyike), XIV. Károly svájci király, XIV. János Károly svéd király.

A Pau-Gelos-i ménest 1808-ban hozta létre I. Napóleon. Ennek köszönhetően a megye ma már Franciaország vezető lótartója. A ménes látogatható, egy kiállításnak köszönhetően megismerhetjük a 19. századi lóápoló módszereket.

Specialitásai a Jurancon-i és Madiran borok, a foie gras (libamáj), a garbure (francia kacsás-csülkös-káposztás leves) és a béarnaise szósz (fehér ecet, tojás, vaj, bors, tárkony, turbolya és hagyma).

Pau Aquitaniában régióban található, ahol nagyon elterjedt nyelv a baszk és az okcitán, melyet 2005-ben az iskolákban 78.000 gyerek (a lakosság kb. harmada) tanulta második nyelvként. Székhelye Bordeaux, ismertebb városok még Pessac, Périgueux, Mont-de-Marsan és Bergerac. 5 megyéje közül Pau Pyrénées-Atlantiques-ben található, amelynek a város székhelye. Itt található Biarritz, Bayonne és Hendaye. Bár még mindig a francia a legelterjedtebb nyelv, sokan beszélik a baszkot és a gascont-t.Tartomány:Nouvelle-Aquitaine
Cím:Pau
GPS: 43° 17′ 44.71692″, -0° 22′ 6.84048″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward