Új kiállítások az Albertinában

2011. január 18.

print

Új kiállítások az Albertinában

A Michelangelo-grafikákból összeállított nagyszabású tavalyi kiállítás után idén kizárólag 20. századi alkotásokat vonultat fel időszaki kiállításain az Albertina múzeum.

A Michelangelo-grafikákból összeállított nagyszabású tavalyi kiállítás után idén kizárólag 20. századi alkotásokat vonultat fel időszaki kiállításain az Albertina múzeum.
2011-ben az Albertina első nagy kiállításait a pop-art két prominens képviselőjének szentelik: Roy Lichtensteinnek és Mel Ramosnak.
A bevezetést a "Roy Lichtenstein. Black & White" című kiállítás jelenti, amely 2011. január 28-án nyílik. A kiállítás Lichtenstein 1960-as évekbeli művészi irányváltásával foglalkozik: Az 1997-ben elhunyt amerikai művész 1961-ben a fekete-fehér rajzok felé fordult. A reklám- és médiaillusztrációktól és a képregényektől inspirálva Lichtenstein 1968-ig mintegy 70 hatásos, fekete-fehér rajzot készített. Emellett számos fekete-fehér festmény is született, amelyek most először kerülnek bemutatásra a rajzokkal együtt egy átfogó kiállításon.
   

Három héttel később az Albertina újabb szenzációval áll elő: 2011. február 18-án nyílik a "Mel Ramos. 50 év pop-art" című kiállítás. Az eddigi legnagyobb európai retrospektív kiállításra az adta az alkalmat, hogy a kaliforniai művész 2010-ben ünnepelte 75. születésnapját. A termekben minden alkotói korszakát bemutatják: korai festményeit, képregényhősök és csodanők ábrázolásait a 60-as évekből, valamint reklám címlaplányait, amelyekkel világhírű lett. A márkahirdetéseken szereplő olajfestésű persziflázsokon a címlaplányok ledéren simulnak túldimenzionált kólásüvegekhez vagy cigarettásdobozokhoz. De láthatók aktuális művei, sőt szobrai is.
   

Az Albertina 2011 februárja és májusa között bemutatja a müncheni Lenbachhaus "A Kék Lovas grafikái és akvarelljei" címő kiállítását. A "Kék Lovas“ művészek különálló csoportja volt, melynek nevét a Wassily Kandinsky és Franz Marc által először 1912-ben kiadott évkönyv kölcsönözte. Két kiállítást szerveztek, 1911-ben és 1912-ben, melyeken olyan művészek alkotásait állították ki, akik a két művészszerkesztőhöz hasonló művészeti felfogást képviseltek. A müncheni Lenbachhaus 1957-ben Gabriele Münters, Kandinsky sokéves élettársának hagyatéka révén került a művésznő és Wassily Kandinsky 400 művének birtokába. A kiállításon a következő művészek képviseltetik magukat alkotásaikkal: August Macke, Franz Marc, Marianne von Werefkin, Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky, Robert Delaunay, Heinrich Campendonk, Gabriele Münter, Paul Klee és Alfred Kubin.
   

Roy Lichtenstein. Black & White
2011. január 28. - május 15.

Mel Ramos. 50 év pop-art
2011. február 18. - május 29.

Der blaue Reiter (A kék lovas). Kandinsky, Marc, Klee, Macke, Kubin
2011. február 4. - május 15.

Albertina
1010 Bécs, Albertinaplatz 1. 
Naponta 10-18 óráig, szerdán 10-21 óráig

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play