„5.300 éves és még mindig egy szupersztár” - Ötzi Jubileum

2011. június 1.

print

„5.300 éves és még mindig egy szupersztár” - Ötzi Jubileum

Ötzi, a jégbefagyott embert 20 évvel ezelőtt 1991. szeptember 19-én találták meg. A jubileum tiszteletére Ötztalban, nyáron számtalan rendezvényt, kiállítást, ünnepséget, fesztivált tartanak.

Ötzi, a jégbefagyott embert 20 évvel ezelőtt 1991. szeptember 19-én találták meg. A jubileum tiszteletére Ötztalban, nyáron számtalan rendezvényt, kiállítást, ünnepséget, fesztivált tartanak.

Ötzi i. e. 3252-ben (±102 év) 45 éves korában halt meg. 160 centiméter magas, s körülbelül 50 kilogramm súlyú volt, ha ma élne, 38-as cipőt hordana.
Ötzi, a jégbefagyott embert 20 évvel ezelött 1991. szeptember 19-én találták meg Hauslabjoch közelében, Similaunhütte-nél (Tisenjoch). Erika és Helmut Simon egy nürnbergi házaspár egy hegyi túra során lelt rá Ötzire, a világ legrégibb, teljes épségben megmaradt emberi múmiára.

Mivel a tetemet Ausztria és Olaszország határán találták meg, mindkét állam igényt tartott rá. Az 1918-ban megállapított határ határvonal ugyanis egyenesen halad a határkövek között, így előfordulhat, hogy a vízválasztótól délre lévő területek még Ausztriához, illetve tőle északra fekvő részek Olaszországhoz tartoznak. Ebben az esetben a lelőhely a vízválasztótól északra, de az Olaszországhoz tartozó Dél-Tirolban van. Ausztria és Olaszország 2006-ban életbe lépett új államszerződése szerint a vízválasztó a határ, de úgy, hogy a Tisenjoch kivétel, és ezért a lelőhely továbbra is olasz területen van.


Maga a lelőhely (Tisenjoch/Similaunhütte , 3210 m magasan) egy, a gleccseren keresztben húzódó vízlevezető árok, amit 5300 évig fedett a jég. Ezzel magyarázható, hogy a rézkori vadász múmiája szinte károsodás nélkül került később a felszínre, amikor a gleccser visszahúzódott.

Ötzi mellett ruházatának maradványain kívül számos, a korra jellemző eszközt is találtak. Ötzi hosszában csíkos kabátja barna és fehér kecskeszőrből készült. Nadrágja az észak-amerikai indiánok viseletéhez hasonlító lábszárvédő volt, amit borjúbőrszíjjal rögzített. Ágyékkötője térdmagasságig ért. Cipőjének talpa barna medve bőréből, felső része szarvasbőrből készült. A cipőbe tömött szalmaréteg hőszigetelésre és párnázásra szolgált. Medveszőr sapkát viselt. A mellette talált, száraz fűből fonott, kb. 25 cm²-es anyagdarab valószínűleg egy köpeny vagy fekvőalkalmatosság része lehetett.

Épségben megmaradt Ötzi rézbaltája (szekerce). A balta feje 99%-ban tiszta rézből készült; az elemzések szerint az ércet Salzburg tartományban fejthették. Több, az i. e. 4. évezredből származó baltafejet találtak már, de ez az egyetlen olyan, aminek a nyele is megmaradt. Ötzi tekintélyes ember lehetett, ugyanis akkoriban a réz nagyon értékes volt. A fejszével fát is tudott vágni, de ezzel készíthette el 180 centiméter hosszú tiszafa íját is. A nyílvesszők ostorménfából (Viburnum lantana) készültek, a nyílhegyek pedig tűzkőből, és ezeket faszén és nyírfakátrány keverékével ragasztották össze. Egy ilyen íj utánzatával végzett kísérlet szerint a halálos fegyver lőtávolsága 30–50 méter volt.

Ötzi felszereléséhez tartozott még egy kőrisfanyelű és tűzkőhegyű tőr, a hátizsák egy ősi formája (Kraxe), aminek hevedere egy fából készült vázat tartott és egy nyírfakéregből készült edény, amiben valószínűleg a parazsat tarthatta. Kis bőrtáskájában egy csontár mellett tűzkőpengéket, azok élesítésére való köveket és gyújtótaplót találtak. A nála talált nyírfatapló valószínűleg gyógyítási célokat szolgált, egy lapos, lyukas kődarab pedig amulett lehetett, de ez nem bizonyított.

A holttestet hat évig az Innsbrucki Egyetem Anatómiai Intézetében a gleccseréhez hasonló körülmények között tárolták, eközben alaposan megvizsgálták és konzerválták. Hatvannégy, a világ legkülönfélébb tájairól érkezett kutatócsoport dolgozott a jégemberen. 1998 januárjában a similauni múmiát a bolzanoi (Dél-Tirol) régészeti múzeumba szállították, és ott egy egészen új hűtőtechnikával felszerelt mélyhűtő üvegvitrinjében állították ki 6°C hőmérsékleten, 99% relatív páratartalmú levegőben. Ötzi ma is itt látható.
(Forrás: Wikipedia)
A jubileum tiszteletére Ötztalban, nyáron számtalan rendezvényt, kiállítást, ünnepséget, fesztivált tartanak. A jubileumi nyár középpontjában Ötzi áll.
Programok:
2011. május 7. jubileumi kiállítás, Ötzi-Dorf
2011. június 26. Ötzi fesztivál, Ötzi-Dorf
2011. július 3. kiállítás a kőkorszaki vadászatról, Archeopark Schnalstal (Olaszország)
2011. július 17. Ötzi családifesztivál, Niederthai
2011. augusztus 15. Stuibenfallfest, Oetz, Umhausen, Längenfeld
2011. szeptember 19. Ötzi-fesztivál, Ötzi-Dorf
2011. szeptember 19. ünnepség Ötzi megtalálásának napján a lelőhelyen, Tisenjoch/Similaunhütte
2011. október 7. „5.020 éves és még mindig egy szupersztár”, Aqua Dome, Längenfeld
http://www.oetztal.com/oetzi

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play