Római Műrepülő Show - Römerland Airstyle Flugshow 2011

2011. augusztus 9.

print

Római Műrepülő Show - Römerland Airstyle Flugshow 2011

Augusztus utolsó hétvégéjén a Spitzerberg repülőtéren kerül sor a legnagyobb idei osztrák légishowra. A szervezők családi műsort is készítettek Niederösterreich Familien-Kinderfest elnevezéssel.A gyerekek időutazásra indulnak és megismerkednek a repülés történetével.

Augusztus utolsó hétvégéjén a Spitzerberg repülőtéren kerül sor a legnagyobb idei osztrák légishowra. Neves osztrák és külföldi pilóták felejthetetlen mutatványokkal bűvölik el a közönséget. A rendezvény a 2011-es Alsó-Ausztriai Tartományi Kiállítás keretében zajlik a „Tapasztalni – felfedezni - átélni Carnuntum római területén“ mottó jegyében.A Vintage Glider Club Rally 2011 sikeres nemzetközi motor nélküli repülőgépek pilótáinak találkozása után (július 30-a és augusztus 7-e között) – melynek célja az volt, hogy bemutassa a nagyközönségnek a repülés művészetét az európai veterán gépeken - a Spitzerberg repülőtér igazgatójának, Wolfang Oppelmayernek sikerült az augusztus 27-28-i hétvégére összehívnia a műrepülés legjobb pilótáit, és gazdag programot biztosítania egy egyedülálló légishow keretében.


Bevezetés: a Eurofighter katonai repülő
A légi show programja 15.00 órakor az osztrák légierő zajos bemutatójával kezdődik, az Eurofighter katonai repülővel, amely 280 km/h-ás „alacsony” sebességgel repül át a Spitzerberg felett. Ez a pillanat megismételhetetlen lehetőség lesz arra, hogy közelről vegyük szemügyre az Eurofightert, mert később a pilóta felgyorsít, s 850 km/h-ás sebességgel szeli át az égboltot, amíg el nem tűnik a felhők fölött.


Légi akrobaták és Besenyei Péter műrepülő világbajnok
A repülősport jeles képviselői készen állnak, hogy bemutassák a közönségnek művészetüket. A légishow legnagyobb csillagai közé tartozik Besenyei Péter, a Red Bull Air-Race rendszeres résztvevője, egyúttal a motoros repülők műrepülő világbajnoka valamint kollégája, Hannes Arch, a Red Bull Air-Race versenyeinek világbajnoka. A motor nélküli repülőgépek mesterei is itt lesznek Dietmar Poll világbajnok szerepvállalásának köszönhetően, s minden bizonnyal megint ámulatba ejti a közönséget Peggy Krainz, aki a kétfedeles gép szárnyain viszi végbe akrobatikus mutatványát. Hogy az adrenalinból még több legyen, az osztrák Team Blanix csoport elkápráztató műrepülő trükköket mutat be kettes formációban, a csehországi CZ Flying Bulls Aerobatics Team pedig Martin Šonkával, a Red Bull Air Race pilótájával az élen gyors egyéni, illetve lassúbb négyformációs akrobatikus mutatványokkal kápráztatja el a közönséget. Dinamikus programról gondoskodik a németországi Toni Eichhorn Jet 29 Viper típusú vadászgépén. További légi csemegét kínál a walesi Peter Rohn, aki a Christian Eagle típusú gépét a vele együtt a levegőben lévő repülőmodell mozgása szerint irányítja. A repülőgép modellek hívei is találnak kedvükre valót, hiszen a kínálatban több ilyen bemutató is szerepel. A műsor végén nemcsak repülőgépek fognak röpködni a közönség feje fölött, hanem az extrém bázisugrás művelői is: Gernot Schlesinger, Christian Wagner és Marco Waltenspiel.
 

Jöjjön és repüljön!
A szervezők arra is gondoltak, hogy a látogatók ne csak a felettük röpködő gépekben gyönyörködhessenek, hanem maguk is kipróbálhassák a repülést. A közönség sétarepüléseken vehet részt motoros és motor nélküli gépeken, sőt az Antonov 2 típusú kétfedeles harci gépen is, amely egyszerre 12 ember szállítására képes.
A légi oktatók szívesen nyújtanak tájékoztatást az érdeklődőknek a repülőgépekről és a repülésről. „A repülés nemcsak a gazdagok szórakozása. Igaz, hogy anyagilag igényesebb, de elérhető kedvtelés, amelyet kisebb csoportokban vagy sportklubokban művelhetünk“ - mondta Wolfang Oppelmayer, a motor nélküli repülés és verseny többszörös osztrák bajnoka. „Ha megnézik a csúcsteljesítményű repülősök életrajzát, láthatják, hogy többen szerény környezetből származnak. De mindegyikükre jellemző, hogy a repülés iránti szenvedély nagyon korán kialakult bennük, s már ifjú korukban elkezdtek foglalkozni a motor nélküli repüléssel.“ A Spitzerberg repülőtéren évente többször is indítanak tanfolyamokat a motoros és motor nélküli repülésre, amelyeken elméleti ismereteket és gyakorlati tapasztalatokat lehet szerezni. Aki viszont nem akar várni a legközelebbi tanfolyamig, és kedvet kap az azonnali felszálláshoz, megteheti azt az Antonov 2 típusú legnagyobb kétfedeles gépen, vagy pedig a különféle típusú motoros és motor nélküli gépeken, sőt helikopteren is! A repüléseket előzetesen is lefoglalhatják a következő címen: flugschule@spitzerberg.at

Spitzerberg-Piknik
A rendezvény két napja alatt a látogatók szabadon mozoghatnak a szomszédos Spitzerberg hegyen, amelyről magát a repülőteret is elnevezték. A domb tetején elterülő rét kellemes természetes környezetet kínál, ahonnan az egész légiparádé végigkísérhető. Ami az étkezést illeti: a nézők a helyi gasztronómiai specialitások széles kínálatából válogathatnak.

Vörösbor-út
A Spitzerberg hegy (magassága 100 m, hossza 3 km) mentén - amely védett természeti terület és gazdag állatvilág (egész Ausztriában itt él a legtöbb mezei ürge), valamint védett növények élőhelye - vezet a Vörösbor-út jelzése egyenesen Prellenkirchen község borospincéihez.

Nagyszabású rendezvény a szülők és gyermekeik számára a római Carnuntumban
Hogy a léginap mindenki számára igazi élményt jelentsen, beleértve a legkisebb látogatókat is, a szervezők az Alsó- Ausztriai Tartománnyal együtt családi műsort is készítettek Niederösterreich Familien-Kinderfest elnevezéssel. A gyerekeket játékokkal teli program, sok-sok kreatív foglalkozás várja az alkotóműhelyekben. Ilyen lesz például a repülőgép-modellezés. A „Tapasztalni – felfedezni - átélni Carnuntum római területén“ mottó jegyében a gyerekek időutazásra indulnak és megismerkednek a repülés történetével.
Az NÖ Familienpas-szal rendelkező gyerekek számára a belépés ingyenes. Belépőjegyek a légi showra: felnőtt 15,- € , gyermek 3,- € , minden harmadik 14 éven aluli gyermek számára 0,- €. A belépő (színes karkötő) felmutatásával az Alsó-Ausztriai tartományi Kiállítás standján belépőjegyet kapnak a kiállítás keretében szervezett többi rendezvényre. Az Alsó-Ausztriai Tartományi Kiállítás november 15-ig tart Hainburg, Petronell és Bad Deutsch Altenburg községekben.

Megközelítés
Spitzerberg repülőtere a Landesstrasse L167 utcán található Bad Deutsch Altenburg és Prellenkirchen községek között Bruck an der Leitha megyében.

2011. augusztus 27-28.
Spitzerberg

www.spitzerberg.at

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play