Duplázott világörökségi jelenlétén Friuli Venezia Giulia

2011. szeptember 29.

print MTI

Duplázott világörökségi jelenlétén Friuli Venezia Giulia

Június óta két új hálózat révén is erősített az UNESCO Világörökségi listájában való szereplésén az észak-olaszországi Friuli Venezia Giulia régió. Az egyik hálózat a longobárdok olaszországi jelenlétéhez kapcsolódik, a másik pedig az Alpok őstörténeti cölöplétesítményeihez, cölöpfalvaihoz.





Az Olaszország területén a VI.-VIII. században Pannónia felől megjelent, germán eredetű longobárdok (más néven lombardok) emlékei a régióban Cividale del Friuli városához kapcsolódnak. Az Olaszországon átvezető ún. Longobárd út kiindulópontjának számító Cividale del Friuliban egy kis templom őrzi a longobárdok emlékét, de számos egyéb tárgyi emlék is található a város két múzeumában is.

A másik, az őstörténetbe visszavezető láncolathoz a Pordenonéban található Livenza forrás környékén elterülő mocsárvidék, a Palu del Livenza révén csatlakozik a régió. A Franciaországra, Svájcra, Németországra, Ausztriára, Szlovéniára és Olaszországra kiterjedő hálózatban Palu del Livenza helyét megalapozza, hogy néhány lelete az időszámításunk előtt 5400 környékéről származik. A hely régészeti jelentősége már a XIX. század végén ismert volt, de csak az 1960-as években végzett lecsapolás után kerülhettek elő a faszerkezetek, kerámiadarabok, kőszerszámok.

Friuli Venezia Giulia eddig Aquileia és a Dolomitok révén szerepelt a világörökségi listán. Az egykor a Római Birodalom egyik legnagyobb városának számító Aquileia 1998-ban, a különleges természeti szépségéről ismert Dolomitok hegyvidéke pedig 2009-ben került fel a listára.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play