Őszi-téli kiállítási szezon Bécsben

2011. december 25.

print

Őszi-téli kiállítási szezon Bécsben

A Bécsbe látogatók idén ősszel is több érdekes kiállítás közül válogathatnak. Többek között Pieter Bruegel d. Ä, Egon Schiele,Gustav Klimt, René Magritte, Ferdinando Botero műveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A Bécsbe látogatók idén ősszel is több érdekes kiállítás közül válogathatnak. Többek között Pieter Bruegel d. Ä, Egon Schiele, Gustav Klimt, René Magritte műveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

MUSEUMSQUARTIER - MUMOK
A kívánságok múzeuma


Szeptember 10-én a „Kívánságok múzeuma” című kiállítással nyitotta meg újra kapuit a MUMOK. A múzeum saját gyűjteményének darabjait mutatják be, valamint azokat a műveket, amelyeket a múzeum a jövőben meg kíván szerezni.
A főhangsúlyt a múzeum saját gyűjteményéből összesen 9000 művet magában foglaló páratlan válogatás kapja, amelyben a klasszikus moderntől napjaink művészetéig minden megtalálható. A klasszikus modern művészetet Alberto Giacometti, René Magritte, Henri Matisse és Pablo Picasso művei képviselik. Gerhard Richter vagy Herbert Brandl aktuális munkái ugyanúgy megtekinthetők, mint művészi film-, fotó- és videó alkotások.
A tárlaton 200 műtárgy látható és további harminc olyan alkotás, amellyel bővíteni szeretnék az állományt. Bekerültek a válogatásba a jelenlegi gyűjtemény olyan kiemelkedő darabjai, amelyeket már ismerhet a nagyközönség, köztük Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee, Alberto Giacometti, Pablo Picasso, Piet Mondrian, René Magritte, Frantisek Kupka, Andy Warhol, Roy Lichtenstein és Franz West alkotásai. A kiállítást 37 mű egészíti ki, amelyeket a múzeum a jövőben kíván megszerezni. Ezekhez a galériák és gyűjtők által rendelkezésre bocsátott kiállítási tárgyakhoz támogatókat és szponzorokat kell találni, akik megvásárolják őket a gyűjteménynek. A kiállítási tárgyak olyan nemzetközileg elismert művészek alkotásai, mint Dan Flavin, Fred Sandback, Ray Johnson, Robert Barry, Isa Genzken, Cindy Sherman, Louise Lawler vagy Monika Sosnowska.
Ezen kívül a MUMOK-ot az újranyitáshoz felújították és kapott egy Heimo Zobernig és Michael Wallraff által tervezett mozit is.
2011. szeptember 10. - 2012. január 8.
MUMOK - Modern Művészeti Múzeum, Ludwig Alapítvány Bécs (MUMOK - Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien) a MuseumsQuartierban
1070 Wien, Museumsplatz 1

MUSEUMSQUARTIER - freiraum21 és quartier21
Karikatúrák a Múzeumi Negyedben
Gerhard Haderer karikatúrái minden kétséget kizáróan a műfaj legjobbjai közé tartoznak. A bécsi Múzeumi Negyedben látható kiállítás az osztrák kortárs történelem meglehetősen ironikus interpretációja is egyben.
Gerhard Haderer karikaturista zseniális alkotásaival több mint 25 éven át illusztrálta, kommentálta és végeredményben alakította is az osztrák politikai, társadalmi és kulturális életet. Karikatúrái és rajzai többek között a „profil“, a „Wiener“, a „Titanic“, a „Geo“ és „Trend“ lapokban jelentek meg, valamint 1991-től hetente a „stern” magazinban is. 2002-ben „Jézus élete” címmel kiadott könyve heves reakciókat váltott ki, elsősorban a katolikus egyház részéről.
A 60. születésnapjára – amelyet Haderer 2011-ben ünnepelt – a művész és kompromisszumok nélküli kritikus addigi legnagyobb szabású kiállítása tekinthető meg Ausztriában. 2011. december 1-től a bécsi Múzeumi Negyedben található freiraum21-ben és quartier21-ben a mester 200 alkotása látható: időközben már legendássá vált karikatúrák Jézusról és Mozartról, Peter Handkéról és Gottfried Helnweinról, rajzok (egykori) politikusokról, mint Franz Vranitzky, Jörg Haider és Karl Heinz Grasser. A kiállításra egy részletes katalógus is megjelenik.
Haderer Ausztriája, Karikatúrák 1985–2011
2011.12.01.–2012.01.24.,
freiraum21 és quartier21 - Múzemnegyed, Museumsplatz 1

MUSEUMSQUARTIER - LEOPOLD MUSEUM


Melankólia és provokáció
Megnyitásának 10. évfordulója alkalmából a Leopold Múzeum őszi kiállítását Egon Schiele korai alkotásainak szenteli.
2011 szeptemberétől 2012 januárjáig Schiele 100 művét - az értékes festményektől a papíron elkészített munkákig - tekinthetik meg a Leopold Múzeum látogatói. A középpontban az 1918-ban, csupán 28 éves korában elhunyt művész korai alkotásai állnak. Schiele első, 1910-ben készített fő műveit mély melankólia és gyász járja át. 1910 és 1914 között keletkezett műveivel az alkotó a nyilvános művészetkritika középpontjába került. Akkoriban főleg Schiele drasztikus aktképei sokkolták a közönséget. A kiállítás egy további súlypontját a póz és mozgás témája jelenti Schiele munkáiban. Ezen kívül Schiele kortársának, az expresszionista Oskar Kokoschkának hat mestermunkája is látható.
Az 1910-ben Bécsben sokak által támadt Schiele ma már Ausztria legfontosabb festői és a legjelentősebb expresszionisták közé tartozik. A Leopold Múzeum a világon a legnagyobb és legjelentősebb Schiele gyűjteménnyel rendelkezik.
Azonban a kiállítás Schiele-t nem csak történelmi szempontból mutatja be. A képzőművészet, a tánc és az előadóművészet területéről egy-egy teremben hat kiemelt művész foglalkozik Schiele műveivel és személyiségével. A kortárs művészek között ott van: Günter Brus, Elke Krystufek és Claudia Bosse.
2011. szeptember 23.-2012. január 30.

Kortárs művek a Leopold II. gyűjteményből
A szeptemberi évfordulóhoz kapcsolódó másik tárlat az alapító, Rudolf Leopold magángyűjteményét mutatja be. A "Leopold II." néven ismert kollekció darabjai a múzeum megnyitása és 2010-ben bekövetkezett halála között kerültek a műgyűjtő birtokába, s a nagyközönség csak egy részüket láthatta eddig.

Hermann Nitsch. Struktúrák. ("Hermann Nitsch. Strukturen. architekturzeichnungen, partituren und realisationen des 'o.m.theaters“)
Ausztriában először mutatja be a kiállítás Nitsch, a bécsi akcionizmus legismertebb és egyben legvitatottabb képviselőjének grafikai műveit. A mintegy háromszáz alkotás, valamint filmfelvétel némelyikét először láthatja a nagyközönség. A Leopold Múzeumban kiállított munkák közös vonása, hogy mindegyik kapcsolódik Nitsch performanszkoncepciójához, az Orgiák és Misztériumok Színházához.
2011. november 4.-2012. január 30.

NATURHISTORISCHES MUSEUM


2011. október 5-én új, interaktív dinoszaurusz kiállítás nyílik a múzeumban. A kiállításon életnagysúgú modelleket állítanak ki, a légteret egy életnagyságú Pteranodon-modell uralja.

ALBERTINA


Monet bis Picasso. Albertina Contemporary.
2011. június 22.- november 13.
A Forberg-gyűjtemény
A Forberg gyűjteményt 2007-ben Mathias és Eva Forberg adta át az Albertinának határidő nélküli tartósan kölcsönadott gyűjteményként, mely 38 kiemelkedő művet foglal magában: kivételes minőségű papír alapú munkákat, nyomatokat, szobrokat és festményeket, többek között olyan művészektől, mint Picasso, Lyonel Feininger és Fernand Léger, valamint a „A Kék Lovas“ tagjainak, mint Alexeij Jawlensky és Wassily Kandinsky műveit, vagy a velük kapcsolatban álló August Macke, „A Híd“ - festők Ernst Ludwig Kirchner, Otto Mueller és Max Pechstein, a „Bauhaus“ - művészek Moholy-Nagy László és Oskar Schlemmer alkotásait. A Forberg gyűjtemény központi darabjat azonban a Paul Klee műveiből összeállított kiváló válogatás képezi. Ehhez Mathias Forberg édesapjának, Kurt Forbergnek a gyűjteménye adta az alapot. Kurt Forberg számos művészeti területen érdekelt személyiség volt, különös elkötelezettséget azonban a képzőművészet iránt érzett. Az 1950-es évektől kezdődően átfogó, nagy szakértelemrıl és a modern művészet iránt érzett szenvedélyről árulkodó műgyűjteményt hozott létre, melyet halála után az örökösök többször felosztottak és eladások révén részben az egész világon szétszórtak. Az Albertina most első ízben mutatja be ezt az egykori Forberg gyűjteményt, valamint azon műveket, amelyekre Mathias és Eva Forberg tett szert.
2011. október 21. - 2012. január 22.
René Magritte
Novembertől René Magritte több mint száz festményének, illetve a belga szürrealista festőművész korai korszakában keletkezett reklámgrafikáinak adnak ideiglenes otthont a múzeum termei. Több mint 100 mű kerül kiállításra a világ minden részéről, érintve a festő művészi fejlődésének valamennyi állomását. A Tate Liverpool-lal együttműködve megtervezett kiállítás Magritte életének és művészi gyakorlatának eddig kevésbé ismert aspektusaival foglalkozik. A bemutató a minták és a visszatérő tárgyak használatára, valamint az eltakarás és feltárás témakörére, továbbá a vizuális töréspontokra és az erotikára összpontosít. Magritte főművei és korai reklámmunkái alapján a tárlat tematizálja a festményei és a reklámipar számára készített munkái közötti viszonyt is, valamint azt az inspirációt, melyet a popkultúrából nyert. Grafikák, kollázsok, ritkán mutatott fényképek és filmek ugyancsak megtekinthető majd a kiállításon.
2011. november 9. - 2012. február 26.

BELVEDERE


Gustav Klimt/Josef Hoffmann: A modernizmus úttörői
Október 24-én nyílik „A modernizmus úttörői” című kiállítás a világ legnagyobb Klimt-gyűjteményével rendelkező múzeumban Gustav Klimt és a bécsi szecesszió egy másik nagy alakja, Josef Hoffmann építész, képzőművész munkásságáról. A tárlat célja ráirányítani a figyelmet Klimt és Hoffmann közös munkáira és arra a kölcsönhatásra, amelyet egymás alkotásaira gyakorolt a két művész.
2011. október 25.–2012. március 4.
1030 Bécs, Alsó Belvedere, Rennweg 6

KUNSTHISTORISCHES MUSEUM


Wintermärchen/Téli mesék
A tél ábrázolása az európai művészetben Bruegeltől Beuysig. A kiállítás bemutatja a tél európai művészetre gyakorolt hatását a késői középkortól napjainkig. A középkor évszakábrázolásaiból kiindulva a kiállítás tárgya a flamand téli táj megjelenése az 1560-as években. Erre épülve mutatják be a téli zsáner alakulását egészen napjainkig.
A több mint 180 képet felvonultató kiállítás olyan jelentős festőművészek műveit állítja ki, mint Pieter Bruegel d. Ä., Jacob van Ruisdael, Hendrick Avercamp, Jan van Goyen, Aert van der Neer, Peter Paul Rubens, Jan Steen, Jacob Jordaens, William Turner, Francisco de Goya, Caspar David Friedrich, Gustave Courbet, Jean-François Millet, Claude Monet, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Vincent van Gogh, Giovanni Segantini, Edvard Munch, Joseph Beuys és Anselm Kiefer. A kiállítás központjába Pieter Bruegel d. Ä. híres festményét állították a „Vadászok a hóban“ c. képet, amely a Kunshistorisches Museum gyűjteményének egyik legismertebb darabja.  Összesen mintegy 150 festmény, valamint számos szobor, kézimunka és porcelán, elefántcsont és ezüst tárgy tekinthető meg.
A legtöbb képet a Musée d‘Orsay és Rijksmuseum Amsterdam kölcsönözte a Kunsthistorisches Museum számára, de érkeztek képek München, London, Cambridge, Straßburg, Rotterdam, Drezda, Zürich, Philadelphia, Darmstadt, Edinburgh, Köln, Hága, New York, Gent, Weimar és Boston múzeumaiból is.
2011. október 18.-2012. január 8.
Kunsthistorisches Museum
1010 Wien, Maria Theresien-Platz

KUNSTHAUS


Novemberben nyílik és jövő februárig látható a KunstHausban a 20. század egyik legnagyobb fotóművészének, Henri Cartier-Bressonnak indiai, oroszországi és szerte az Amerikai Egyesült Államokban tett utazásai alkalmával készült képeit bemutató tárlat.

BANK AUSTRIA KUNSTFORUM
Ferdinando Botero-kiállítás
Ausztria első átfogó Botero-kiállítása látható október 12-től a Bank Austria Kunstforumban. A hetven festményt felölelő tárlat a kolumbiai festő és szobrász teljes életművét bemutatja, benne a nagy port felkavaró Abu-Ghraib-ciklussal.
A magát a legkolumbiaibb kolumbiai festőnek tartó Fernando Botero opulens, már-már felfújtnak tűnő figuráival – amelyek a precíz ábrázolásnak és szubtilis színezésnek egyaránt ellentmondanak – ötven éve ejti ámulatba a világot, és folyamatosan arra kényszeríti a művészettörténetet, hogy megkérdőjelezze saját értékrendjét.
A látszólag vidám és ártatlan jeleneteket ábrázóló csendéletek, aktok és portrék mind-mind visszautalnak Botero dél-amerikai származására és tele vannak rejtett rafinériákkal és kétértelműséggel.
A festményein megörökített jelenetek mintha egy másik korból származnának, és hazája művészeti hagyományainak megfelelően tele vannak melankóliával és nosztalgiával. Úgy tűnik, mintha Botero figurái egy anakronizmus foglyai lennének: léteznek, anélkül, hogy különösebben elgondolkodnának az élet értelméről, elszigeteltnek, magukba fordultnak látszanak.
Botero számos festményén felfedezhetők ugyanakkor a fenyegetés metaforái is – kitörő vulkánok vagy összedőlő házak –, amelyek a látszólagos idillt veszélyeztetik.
A különböző fejezetekbe rendezett tárlaton – dél-amerikai mindennapok, katolicizmus, bikaviadal, a művészettörténet leghíresebb festményeinek parafrázisai – mellett látható lesz a kolumbiai művész nagy port felkavaró Abu-Ghraib-ciklusa is 2004-2005-ből, amellyel Botero a mindennapok politikai történéseit is feldolgozta művészetében.
2011. október 12.-2012.január.15.
1010 Bécs, Freyung 8.

MOZARTHAUS


„A rendetlenség hagyománya. Mozart operák Gustav Mahler korában.”
(Tradition ist Schlamperei”. Mozarts Opern in der Ära Gustav Mahler.)
2011. május 12.-2012. január 8.

HOFMOBILIENDEPOT
Intim tanúk. A mosakodóasztaltól a fürdőkádig/Intime Zeugen. Vom Waschtisch zum Badezimmer
A testápolási kultúra történetét dolgozza fel a bécsi Hofmobiliendepot legújabb kiállítása, amely a császári udvar tagjainak tisztálkodási szokásaiba is betekintést enged.
Mintegy kilencven művészien és esetenként rendkívül aprólékosan megmunkált bútordarab, porcelángarnitúra, vécécsésze és fürdőkád mentén mutatja be a személyi higiénia fejlődését a késő 18. századtól a 20. század elejéig a Hofmobiliendepot „Intim tanúk. A mosakodóasztaltól a fürdőkádig” című kiállítása.
A bécsi önkormányzati lakásokban ugyanis például csak az 50-es évek óta számít alapfelszereltségnek a fürdőszoba, melynek elterjedését a víz- és csatornahálózat kiépítése tette lehetővé. A jómódú háztartások ugyan már a 19. század végétől büszkélkedhettek folyó vízzel, a szegények azonban csak sokára engedhették meg maguknak ezt a luxust.
A 19. század nagy részében a testápolás kizárólag hordozható tisztálkodási eszközök segítségével volt megoldható: Schönbrunnban például minden lakosztályhoz tartozott egy kamra is, amelynek személyzete nemcsak a ruhákért, a haj- és szakállápolásért volt felelős, hanem az ő dolga volt a vízhordás és a fekália elszállítása is.
A 2012. január 22-ig nyitva tartó kiállításon látható például a testápolásra nagy gondot fordító Sissi díszes és gazdag utazótoalettje, amely mellett Ferenc József tisztálkodási eszközei egészen spártainak tűnnek. A tárlat további érdekességei közé tartozik Habsburg Mária Anna főhercegnő öltözőszobája vagy egy 1899-ből származó komplett szecessziós hálószoba mosakodóasztallal.
Igazi kuriózumnak számít a bourdaloue, egy női vizelő edény is, amelyet a jezsuita Bourdaloue Lajos páter rendkívül hosszúra nyúló, de annál közkedveltebb prédikációira fejlesztettek ki XIV. Lajos udvarában.
Empire asztali és állótükrök, művészien megmunkált toalett- és mosakodóasztalok, köpőcsészék, mogyorófából készült szobai vécék valamint sárgaréz és juhar bidék teszik a tárlatot teljessé. A bútorfajtánként csoportokba rendezett kiállításon így jól nyomon követhető a testápolási kultúra történeti fejlődése.
Hofmobiliendepot – Möbel Museum Wien
1070 Bécs, Andreasgasse 7.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play